Zuckerberg zpytuje svědomí: Omlouvám se. Je hrozné, čím si děti kvůli Facebooku prošly

Generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg se během středečního slyšení v americkém Senátu omluvil rodinám, jejichž děti měly být negativně ovlivněny sociálními médii, sebepoškozovaly se či dokonce zabily. Omluva byla vyslovena během bouřlivého slyšení, na kterém byl Zuckerberg spolu s ředitelem TikToku Shou Zi Chewem a zástupci platforem Snapchat, X a Discord.

Senátoři chtěli vědět, co společnosti dělají k ochraně dětí v online prostředí. V současné době prochází Kongresem legislativa, která má přinutit sociální média nést odpovědnost za obsah publikovaný na jejich platformách.

ČTĚTE TAKÉ: Slavný klub doplatil na podvodnou kryptoburzu a rozpadá se. Jeho čest zachraňuje hráč z Čech

Za pěti vedoucími představiteli technologických firem seděly rodiny, jejichž děti se v důsledku obsahu na sociálních sítích sebepoškozovaly nebo si dokonce sáhly na život. Po celou dobu rodiny dávaly najevo své pocity. Syčely, když generální ředitelé vstupovali, a když zákonodárci kladli náročné otázky, tak naopak tleskaly.

Zuckerberg se omluvil rodinám, následovali ho další

Během slyšení Zuckerberg, šéf společnosti Meta, jež vlastní sociální sítě Instagram a Facebook, promluvil směrem k rodinám dětí, napsal web BBC. Vyzval ho k tomu republikánský senátor Josh Hawley. „Omlouvám se za všechno, čím jste si prošli. Je to hrozné. Nikdo by si neměl projít tím, čím jste si prošly vy,“ řekl Zuckerberg.

„Proto tolik investujeme a budeme i nadále vyvíjet úsilí v rámci celého odvětví, abychom zajistili, že si nikdo nebude muset projít tím, čím musely projít vaše rodiny,“ pronesl k členům rodin, kteří v rukou svíraly fotografie poškozených dětí.

Smutek vyjádřil také generální ředitel společnosti Snap Inc. Evan Spiegel. Více než 60 rodičů mladistvých podalo koncem roku 2023 žalobu na společnost Snap, protože platforma Snapchat byla prostředníkem jejich dětí k získání drog. V důsledku toho se předávkovaly. „Je mi moc líto, že jsme těmto tragédiím nedokázali zabránit. Velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom na naší platformě blokovali všechny vyhledávané výrazy související s drogami,“ citoval slova Spiegela server CNN.

Ve středu konané slyšení bylo také příležitostí pro senátory dotazovat se na to, co firmy dělají k ochraně dětí před sexuálním vykořisťováním online.

Děti šéfa TikToku platformu nepoužívají

Ve svých otázkách se zaměřili nejen na ochranu dětí, ale také na širší spektrum témat. Využili toho, že všech pět ředitelů bylo pod přísahou. TikTok CEO Shou Zi Chew byl například dotázán, zda jeho společnost sdílí data amerických uživatelů s čínskou vládou, což popřel.

Na otázku senátora Toma Cottona, zda kdy patřil k Čínské komunistické straně, odpověděl, že ne a zároveň vysvětlil, že je Singapurec. Jako mladý otec tří malých dětí prý ví, že diskutované problémy jsou strašné a noční můrou každého rodiče. Jeho potomci TikTok nepoužívají kvůli singapurským pravidlům, která zakazují zakládání účtů osobám mladším 13 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šílený ukrajinský vynález. Vojáci se pochlubili „dronem samurajem“, poletuje s ostrou katanou

Tagy: