Zabili přes třicet osm tisíc žraloků kvůli ploutvím! Celníci v Hong Kongu zadrželi rekordní zásilku

Hongkongská celní správa se včera pochlubila informací, že se jí podařilo zadržet dva lodní kontejnery z Ekvádoru obsahující více než 26 tun žraločích ploutví. Většina ploutví (z více než třiceti osmi tisíc žraloků) přitom patří liškounům a žralokům hedvábným. Tyto druhy patří mezi ohrožené a přísně chráněné. Obě zásilky samy o sobě představují dvojnásobek množství ploutví, které se podařilo zabavit za celý loňský rok. Hodnota zadržených ploutví je odhadována na osmadvacet milionů korun.

Kontejnery do Hong Kongu dorazily v lednu, deset dní po sobě. O jejich obsah se začali celníci zajímat kvůli podezřelým nápisům ve španělštině – dovážené zboží totiž většinou bývá označováno v angličtině. Obě zásilky byly označeny jako sušené ryby. Po jejich otevření na konci dubna, respektive začátku května celníci objevily více než tři sta pytlů se sušenými žraločími ploutvemi. Přibližně devadesát procent z nich patřilo chráněným druhům. Životem za ně zaplatilo okolo jednatřiceti tisíc liškounů a necelých osm tisíc žraloků hedvábných. Jejich počty přitom strmě klesají.

Obě zásilky směřovaly od stejného odesílatele na stejnou adresu, hongkongskou dopravní společnost. Sedmapadesátiletý majitel společnosti byl zadržen již na konci dubna, ale dále bude vyšetřován na svobodě. Celníci se domnívají, že ploutve byly určeny pro místní trh.

Jen za tento rok celníci zadrželi dalších patnáct tun žraločích ploutví. Dva lidé byli zatčeni. V roce 2019 bylo zadrženo dvanáct tun ploutví a třináct lidí bylo zatčeno. Přitom v letech 2014 až 2018 bylo celkem zadrženo „pouhých“ sedm tun. Dovoz, vývoz i držení ohrožených druhů bez povolení zdejší zákony trestají odnětím svobody do výše deseti let a pokutou až třicet milionů korun. Ochránci zvířat se domnívají, že se pašeráci nyní snaží využít nouzového stavu, kdy jsou úředníci zaměstnáni bojem s pandemií.

Tagy: