Zemědělci drží obilí ve skladech, čekají na vyšší výkupní ceny. Výrobky mohou zlevnit

Sklizeň obilí na Chrudimsku

Nervozita na trhu s obilím se zvyšuje

Na trhu s obilím panuje nervozita. Žně jsou v plném proudu, ovšem většina zemědělců si letošní sklizeň nechá na skladech a bude vyčkávat, jestli nepřijdou výhodnější výkupní ceny. Ty aktuální totiž podle Agrární komory nezaplatí ani náklady. Nízká cena je ovšem dobrým znamením pro zákazníky v obchodech.

Většinu letošní sklizně zemědělci z Jiren u Prahy uskladní a budou čekat na lepší ceny. „Řekl bych, že neproděláme, ale na velký zisky to určitě nebude,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zemědělec Petr Gažík.

ČTĚTE TAKÉ: Češi šetří na dýškách v restauracích. V kterých krajích jsou štědří, a kde naopak skrblíci?

Situace je nemastná a neslaná i u dalšího středně velkého podniku v Prčici na Příbramsku. Ještě před rokem prodávali místní farmáři jednu tunu ozimého ječmene za sedm tisíc korun. Za letošní úrodu dostali poloviční nabídku.

„Při eskalaci nákladů se u ječmene, který máme sklizený, dostáváme do ztráty,“ popsal ředitel Farmy Prčice Zbyněk Kobliha. Agrární komora se obává, že lepší ceny už nepřijdou, a to kvůli Ruskem zrušené obilné dohodě.

„Bude tady větší tlak, aby se ukrajinská produkce vyvážela suchozemskou trasou. Může se stát, že cena půjde ještě dolů,“ popsal prezident Agrární komory Jan Doležal. Zástupci malých farmářů ale tvrdí, že aktuální výkupní ceny nepředstavují takovou katastrofu.

„Co počítám, tak 4 800 až 5 000 za tunu zhruba náklady zemědělců pokrývá. Agrární komora má tendenci strašit veřejnost, aby se prodávalo za vyšší ceny,“ řekl CNN Prima NEWS místopředseda Asociace soukromého zemědělství Jan Štefl.

Současná situace je však podle ekonoma Štěpána Křečka výhodná pro kupující. „Z pohledu zákazníka je výhoda, když je na trhu přebytek obilí, protože to pak vede ke zlevňování produktů,“ uvedl. Část zemědělců ovšem varuje, že se podobné výkupní ceny nesmí v příštích letech opakovat.

Tagy:
obilí ceny Praha Rusko okres Příbram Agrární komora České republiky obilniny Asociace soukromého zemědělství České republiky Prčice Jan Štefl