Agresivní čáp znovu terorizuje obyvatele Oseku. Dobýval se do dveří obecního úřadu

Agresivní čáp terorizuje obyvatele Oseku

Čáp agresor

Možná si vzpomenete na případ, kdy samice čápa uklovala své mládě. Živý přenos z hnízda sledovaly tisíce lidí. Některé pobouřilo, že ochránci přírody nezasáhli. Její partner zase v minulých letech terorizoval místní tím, že útočil na auta a okna. Na hnízdo v Oseku u Rokycan se před několika týdny čápi vrátili a pravděpodobně jde o stejný pár. Samec totiž opět začíná být tak trochu agresivní.

Scéna jako z filmu. Hlasité a rychle se opakující rány. Člověk by si myslel, že jde o zloděje nebo nějakého opilce. Nakonec se ukázalo, že pachatelem je opeřený a místním dobře známý potížista. Agresivní čáp se dobýval do vstupních dveří obecního úřadu. Na skle jsou ještě vidět stopy po úderech zobákem. Pták při tom vyděsil zdejší zaměstnance.

„Vyhlídl si náš úřad a začal tam klepat. Jsou to dost velké rány, ten čáp má docela sílu. Už je tady několik let,“ popsal starosta Oseku Jaroslav Peroutka. Podle pracovníků záchranné stanice živočichů je už teď jasné, že se sem na hnízdo nad ZŠ v Oseku u Rokycan vrátil čáp s problémovou povahou. „Je to nestandardní chování,“ řekl Pavel Moulis ze záchranné stanice živočichů v Rokycanech.

„Co se týče čápů, mně tu šlo skoro o život. Najednou dopoledne strašné rány, tak jsem si dodala odvahy a šla jsem se podívat. A tam stál čáp a hlavou třískal do dveří,“ popsala své zážitky s čápem jedna z místních obyvatelek.

Osek zřejmě přitahuje čápy se zvláštní povahou. Minulý rok na zdejším hnízdě matka jednomu z čápat několik dní ubližovala, klovala do něj, až mládě nakonec uhynulo. Lidé vše sledovali živě na internetu. Pracovníkům záchranné stanice kvůli tomu, že mládě nezachránili, dokonce chodily výhružné zprávy. „Je to naprosto běžná záležitost, že samice zlikviduje jedno nebo více mláďat,“ sdělil Moulis.

Odborníci nevylučují, že by čáp mohl zaútočit i na člověka. Přestože by vám pravděpodobně žádné nebezpečí nehrozilo, pokud by náhodou taková situace nastala, je asi nejlepší vzít nohy na ramena.

Tagy:
hnízdo Rokycany obecní úřad Pavel Moulis Osek