Útoky agresivních psů děsí Mlynčeky: Ženu pokousali do krve. Nebezpečí hrozí i dětem

Obyvatelé slovenské obce Mlynčeky čelí útokům psích smeček.

Útoky divokých psů

Obyvatelé slovenské obce Mlynčeky musí řešit nezvyklý problém. Stále častěji čelí smečkám divokých psů, které na ně útočí. Psi začali kromě domácích zvířat napadat i lidi. Starosta obce se obává, že útoků agresivních zvířat bude přibývat, řešení situace je však v nedohlednu.

Psi napadli i turistku, která šla na procházku do lesa. Měla štěstí, že se poblíž nacházel starosta s policisty, kteří řešili krádež dřeva. Vyrušil je ženský křik. „Psi prchali, když jsme k ženě přiběhli,“ vylíčil starosta Tomáš Fudala. Žena krvácela z nohy, na místo se navíc blížil zbytek psí smečky, jeden pes musel být na místě utracen.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý případ v Senci: Z hladiny jezera trčely jen boty, policisté ve vodě našli dva mrtvé

Nejednalo se o první útok smečky. Ta předtím napadla i místního muže a jeho kamaráda. „Psi vyběhli z lesa, já jsem u sebe neměl nic, jen takovou palici. Tak jsem se s ní ohnal a naštěstí jsme se nějak ubránili,“ popsal hrůzný zážitek napadený muž Martin Leštinský pro TV JOJ.

Lesní porost je hned za domy v obci Mlynčeky. Jedná se o vyhledávanou oddechovou lokalitu, a tak sem chodí na procházky maminky s dětmi ze širokého okolí. Psi se do lesa podle starosty dostávají z okolních osad, odkud utíkají za potravou. „Tito psi loví a hledají si potravu,“ potvrdil Juraj Kulik, správce lesů města Kežmarok. „Jsou velmi nebezpeční, protože jsou velcí, o váze od třiceti do padesáti kilogramů,“ dodal.

Psi škodí i divoké zvěři, kterou podle místních myslivců vytlačují do polí. Starosta obce má navíc velké obavy, že se útoky budou stupňovat. Za psa je zodpovědný jeho majitel, jenže psi v osadách většinou žádného nemají. „Je to velký problém a řešení zatím nemáme,“ řekl Fudala.

Agresivní zvířata se po osadách volně pohybují, obce nemají peníze na jejich odchyt a následný pobyt v útulku. Utratit je na místě nesmí. „Bez pomoci státu, zákonu a nějakých opatření nejsme schopni to sami vyřešit,“ vysvětlil místní myslivec Rastislav Vančo.

Problém je vážný a řešení náročné. Zatím si tak místní budou muset dávat na procházce i nadále pozor.

Tagy: