Aktivisté se přivázali ke vchodu do Babišových jatek. Zasáhli proti nim policisté

Aktivisté protestují před vchodem na jatka.

Aktivisté nadále brání ve vstupu na jatka

Skupina dvaceti aktivistů hlásících se k hnutí za osvobození zvířat se v úterý ráno přivázala ke vchodu do jatek v Mirovicích na Písecku. Chtěla tím bránit provozu areálu. Policie aktivisty po desáté hodině odpoutala z řetězů, protože nevyslyšeli její výzvy k opuštění prostoru.

Akce začala kolem 8:00, před 10:30 policie aktivisty vyzvala, aby opustili prostor. Protože tak neučinili, policisté zasáhli. Těžkooděnci účastníky po odpoutání z řetězů odnášeli od vjezdu do areálu k nedaleké podnikové prodejně. Poté je odvezli v policejních autech. Po 11:00 začala do areálu vjíždět první auta. Aktivisté, které policie nezadržela, si je fotili a natáčeli na mobilní telefony.

Na místě zasahovali policisté z pořádkových jednotek i zásahové jednotky. Písecká policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová řekla, že zákrok se obešel bez zranění. Policie se podle ní nejdříve snažila s aktivisty vést dialog a vyřešit blokádu pokojnou cestou.

„Bohužel marné zákonné výzvy uplynuly, proto policisté přistoupili k tomu, co avizovali – k služebnímu zákroku. Zajistili jsme dvě desítky aktivistů a nyní je převážíme na oddělení k dalším úkonům,“ uvedla Čuřínová Ingrišová. Jak bude jejich jednání kvalifikováno, zatím mluvčí nevěděla. Podle ní může jít o přestupek i trestný čin.

Podnik v Mirovicích patří do koncernu Agrofert a zaměřuje se na zpracování kuřat a kachen. „Jsme tady ze zoufalství. Zvířata jsou citlivé bytosti, to jak se k nim chová člověk, je nesmírně kruté. Jako informovaní lidé cítíme odpovědnost postavit se a upozornit na zbytečné utrpení a násilí, které je denně páchané na nevinných obětech takzvaného živočišného průmyslu,“ uvedl jeden z účastníků úterního protestu.

Aktivisté uvedli, že tím hodlají tuto drůbež zachránit před násilnou smrtí a „poskytnout jim doživotní bezpečí a svobodu.“ Druhým jejich cílem bylo upozornit na osudy zvířat. Areál v Mirovicích zablokovali tím, že si sedli do vjezdu a spojili se všichni navzájem řetězem kolem krku.

„Nikomu nebráníme ve vyjadřování názoru, ale pokud se někdo rozhodně nejíst maso, není to naše chyba. Každý Čech ročně zkonzumuje 10 kilogramů masa a toto množství se musí průmyslově vyrobit,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Roční porážka v mirovickém provozu, v němž pracuje 270 lidí, je čtyři miliony kachen. Zlatých kuřat, která se chovají 49 dní, porazí za rok 1,5 milionu, klasických kuřat přes dva miliony. Firma má 35 dodavatelů z Česka. ČTK zjišťuje, kolik drůbeže přivezou do Mirovic auta z farem denně.

„Důrazně odmítáme, že bychom týrali zvířata. Naše porážky patří ke špičkovým provozům. Zvířata porážíme humánním způsobem. Jsme lokální firma a nevozíme zvířata přes půl Evropy,“ dodal Hanzelka.

Provoz v Mirovicích začal v roce 1948, když vzniklo mlékařské družstvo, časem přibyla produkce vajec a hus. Vodňanská drůbež, pod kterou nyní spadá, je největší zpracovatel a dodavatel drůbežího masa v Česku. V celé zemi má 1 616 zaměstnanců. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží měla loni 5,7 miliardy korun, zisk po zdanění 113,3 milionu korun.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.

Aktivisté v souvislosti s chovy zvířat v Jihočeském kraji už například v květnu 2014 blokovali vepřín v Letech rovněž v okrese Písek.

Tagy: