Aktivisté se vkradli do luxusní vily Putinova zetě. Chtějí, aby v ní bydleli Ukrajinci

Aktivisté vzali útokem hned několik nemovitostí v Biarritzu, které mají spojitost s ruskými majiteli.

Reportérka CNN: Co víme o dalším kole rusko-ukrajinských rozhovorů a jaká je situace ve Lvově?

Dva aktivisté se dostali do vily ve francouzském letovisku Biarritz, kterou vlastní ruský oligarcha Kirill Shamalov. Miliardář je bývalým manželem Kateriny Vladimirovny Tichonovové, nejmladší dcery ruského prezidenta Vladimira Putina. Aktivisté okupující vilu chtěli, aby v ní bydleli ukrajinští uprchlíci. Policie je zatkla.

Biarritz je francouzské Miami. Moře, teplo a luxus. Právě v tomto městečku leží i okázalá vila s osmi ložnicemi vlastněná oligarchou Shamalovem, který je na sankčním seznamu Západu. Do budovy se vkradla dvojice aktivistů Pierre Haffner a Sergej Saveliev, kteří v nemovitosti vyměnili zámky a máchali na balkoně ukrajinskou vlajku.

Aktivisté se údajně dostali k jednomu z pasů Putinova zetě a také k účtům za elektřinu. Požadovali, aby ve vile bydleli Ukrajinci, kteří utíkají před válkou. Haffner se Savelievem to chtěli vyjednat na radnici Biarritzu.

Bylo ale pravděpodobné, že úřady nebudou chtít na nový účel „vily Ukrajina“, jak se teď místu přezdívá, přistoupit. List The Guardian nejprve napsal, že se na místo snaží dostat policie, aby aktivisty zatkla. Později už informoval o tom, že dvojice skončila v poutech.

Oligarchové čelí kritice

Ve stejnou dobu se pod útokem aktivistů ocitla i luxusní nemovitost v centru Londýna, kterou vlastní ruský oligarcha Oleg Děripaska. Místo obývali squatteři, kteří z balkonu vyvěsili transparent se sloganem: „Tento majetek byl osvobozen.“

Tamní aktivisté sepsali k obsazení vily i oficiální prohlášení. „Zabráním této vily chceme vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem, ale také s lidmi v Rusku, kteří nikdy neschvalovali takové šílenství. Vy okupujete Ukrajinu, my okupujeme vás,“ uvedli squatteři.

Web Sky News v pondělí informoval, že do vily vnikli policisté. Je proto pravděpodobné, že spontánní „okupace“ londýnské nemovitosti brzy skončí.

Tagy:
válka Vladimir Putin Londýn Ukrajina Rusko vila Biarritz Kirill Shamalov Katerina Vladimirovna Tichonovová