Zemřel velikán světové literatury Ismail Kadare. Jeho romány se těšily oblibě i v Česku

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel albánský spisovatel Ismail Kadare, který získal světový věhlas, a jeho jméno se dlouhé roky objevovalo mezi adepty na Nobelovu cenu za literaturu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jeho nakladatele.

„Albánie a Albánci ztratili svého literárního génia a osvoboditele svého ducha, Balkán básníka svých mýtů, Evropa a svět jednoho z nejrenomovanějších zástupců moderní literatury,“ uvedl v prohlášení albánský prezident Bajram Begaj.

ČTĚTE TAKÉ: Kulturní válka kvůli AVU. Pláč stárnoucích mužů, či rozumný boj proti aktivistickým trendům?

Šéfredaktor nakladatelství Onufri Bujar Hudhri uvedl, že známý autor zemřel v pondělí ráno. Podle nemocnice byl převezen na pohotovost poté, co utrpěl zástavu srdce.

Kadare se stal mezinárodně uznávaným po vydání svého románu Generál mrtvé armády v roce 1963, kdy v Albánii ještě vládla komunistická vláda diktátora Envera Hodži.

Kadare uprchl z Albánie do Francie na podzim roku 1990, jen několik měsíců před pádem komunistického režimu po studentských protestech v prosinci předchozího roku. Žil v Paříži a nedávno se vrátil do Tirany.

Kadare byl za svá díla, která zahrnovala více než osmdesát románů, divadelních her, scénářů, básní, esejů a povídkových sbírek přeložených do pětačtyřiceti jazyků, oceněn řadou mezinárodních cen. Stal se mimo jiné v roce 2005 prvním laureátem Mezinárodní Man Bookerovy ceny. Česky vyšly například jeho romány Palác snů, Krvavý duben, Generál mrtvé armády či Kdo přivezl Doruntinu?

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mortensen nadchnul fanoušky ve Varech. Po příjezdu rozdával podpisy a ochotně se fotil

Tagy:
smrt Francie Evropa Nobelova cena Albánie zástava srdce Balkán román Ismail Kadare Generál mrtvé armády Bajram Begaj Bujar Hudhri