Postřelení Dánové a štáb CNN Prima NEWS v Charkově. CNN hodnotila novináře ve válce

Darja Stomatová

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová ve vysílání americké CNN

Americká CNN zveřejnila analýzu, v které rozebírá práci novinářů během ruské invaze přímo na Ukrajině. Ocenila i štáb CNN Prima NEWS, který tvoří reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger.

„Část toho, co vidíme na sociálních sítích a v komentářích, je zkreslená. Proto je důležité, aby si zpravodajské stanice tuto mezeru uvědomily a v minutovém zpravodajství oddělily známé a neznámé,“ píše na začátek své analýzy reportér americké CNN Brian Stelter.

Dále popisuje zásady ověřování informací, úskalí sociálních sítí jako „násobitele síly“ nebo specifika práce v terénu. Dostalo se také na krok Googlu, který v mapách území Ukrajiny deaktivoval živá data o provozu.

Následně přešel k dalším konkrétním příkladům novinářské páce přímo z měst, kde probíhá válka. „Dánští zpravodajové Stefan Weichert a Emil Filtenborg jeli nedaleko města Ochtyrka, asi 60 mil od Charkova. Jejich vozidlo zasypala střelba a oba silně krváceli,“ cituje Stelter Nico Hinese z webu The Daily Beast. Novinářům se podařilo uniknout a byli ošetřeni v nemocnici. „Hvězdní novináři na volné noze, kteří žijí v Kyjevě, dále podávali informace z Ukrajiny pro The Daily Beast a dánské noviny Ekstra Bladet,“ dodal Stelter.

Připomínka živého vstupu v americké CNN

Nezapomněl ani na štáb CNN Prima NEWS, který zůstal v Charkově jako poslední ze zahraničních novinářů. „Darja Stomatová je reportérkou CNN Prima NEWS, mezinárodní pobočky CNN v České republice. V neděli podávala živé reportáže pro CNN Prima NEWS i pro celosvětové publikum CNN z provizorního krytu v hotelu v Charkově,“ připomněl živý vstup Stomatové ve vysílání americké CNN.

„Jak můžete vidět, jsme v kavárně, která je propojená s hotelem. Všechna okna jsou zajištěna dřevěnými deskami, stejně tak všechny dveře jsou zavřené. Lidé, kteří tu s námi zůstávají, si vzali věci do společné místnosti, kde nejsou žádná okna, aby tak snížili nebezpečí útoku,“ popsala tehdy Stomatová z Charkova. Později se dvojice přesunula do Poltavy.

V pátek pak pak český štáb čelil střelbě.

Tagy: