Americké ubytovny pro migranty praskají ve švech. Biden příliv uprchlíků nezvládá

Americké ubytovny pro migranty jsou přeplněné. Demokratický kongresman Henry Cuellar zveřejnil fotky dětí, které spí v místnostech na zemi. Prezident Joe Biden přitom stále odmítá odpovědnost za příliv uprchlíků z Latinské Ameriky. Jeho administrativa slibuje, že migranty ubytuje v hotelech. Během své kampaně v roce 2019 Biden vyzýval k „přijímání utlačovaných lidí“, podle republikánů však odstranil Trumpova migrační opatření bez patřičné náhrady.

„Hranice jsou zabezpečené. Hranice jsou zavřené,“ uvedl v neděli pro NBC News Bidenův ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas. Jeho tvrzení přitom vyvracejí statistiky i pohraniční stráž. „Vidíte, tady někdo překročil hranici, pravděpodobně včera,“ ukazoval štábu ABC News stopy v prachu na nedostavěné hranici s Mexikem člen pohraniční stráže.

30 migrantů za 30 minut

Strážci prý podobnou situaci za celou svoji kariéru nepamatují. „Za běžných okolností překračuje hranici okolo 30 migrantů za den. Teď chytneme 30 migrantů za 30 minut,“ konstatoval člen texaské pohraniční stráže. Situace trápí i mexické příhraniční město Tijuanu. Od slibu Bidena, že USA zcela změní migrační politiku, zaplavilo Tijuanu přes tisíc uprchlíků.

„Pane Bidene, prosím, pomozte mi a přijměte moji rodinu, protože Mexiko nás neochrání,“ požádal prezidenta přes Fox News Mexičan Óscar Ramírez. „Je nám zima, máme hlad a jsme z toho nemocní,“ lamentovala migrantka Anna. Uprchlíci pocházející převážně z Mexika a Střední Ameriky si v Tijuaně postavili stany v naději, že se hranice brzy otevře.

To ale komplikuje situaci místním obchodníkům. „Pro byznys je to špatné. Jak vidíte, tak k nám nikdo nechodí. Měli jsme tu turisty, kteří k nám chodili. Ale teď je s tím konec,“ postěžoval si pro Fox News majitel místní lékárny Víctor Méndez. Mexiko se zatím stále snaží úspěšně čelit náporů migrantů na své jižní hranici s Guatemalou. Mexický socialistický prezident Andrés Manuel López Obrador viní ze současné situace Bidena, kterého před časem sarkasticky nazval „prezidentem migrace.“

Spojené státy ubytují migranty v hotelech

Vedle mexické vlády se do Bidena pustili i republikáni. Těm se nelíbí nová migrační politika současné administrativy a kritizují i zastavení stavby hraniční zdi s Mexikem. „Toto je krize vytvořená současným prezidentem a jeho novou administrativou. Nedá se proto nazvat jinak než Bidenovou hraniční krizí,“ řekl minulou středu u hranice s Mexikem republikán Kevin McCarthy. Příval uprchlíků je tak veliký, že úřad pro přistěhovalectví se rozhodl ubytovat 1 239 uprchlíků v hotelech. Náklady spojené s ubytováním uhradí přes padesát let stará nezisková presbyteriánská organizace Endeavors.

Ani to se ale republikánům nelibí. „Možná (uprchlíci) dostanou COVID-19 právě do těchto hotelů a vystaví tak riziku zaměstnance, hosty i obyvatele měst, ve kterých se tyto hotely nacházejí,“ uvedl pro Fox News texaský guvernér Greg Abbott. Bidenovu politiku kritizoval i bývalý prezident Donald Trump. Podle něj do se do země dostalo „mnoho špatných lidí“, kteří budou bez řádného procesu vpuštěni do země. „Včera oznámili, že je pustí do země. Bez procesu, beze všeho. Je to šílené,“ řekl v pondělí pro Fox News.

Obchod s lidmi vydělává víc než drogy

Podle agentury Reuters, FOROtv a webu Axios tvoří velkou část migrantů nezletilé děti bez dozoru rodičů. Texaský šerif z okresu Hidalgo J. E. Guerra současně upozornil, že převádění lidí je také velkým byznysem pro mexické kartely. „Mexické kartely teď vydělávají na lidech více peněz než na samotných drogách,“ řekl pro list The New York Post demokrat Guerra. I ten přitom poukázal na Bidenovu chybnou politiku. „Nyní je v podstatě hranice otevřená,“ myslí si.

Kvůli vysokému počtu dětí mluvčí Bílého domu Jen Psakiová i ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas odmítli označit situaci za „krizi.“ „Děti, které dorazily k naší hranici, se snaží uniknout před násilím a ošklivými věcmi. Nejsou proto žádnou krizí,“ řekla v pondělí Psakiová. Prezident Biden se k posledním událostem zatím nevyjádřil.

Tagy: