Nebezpečí se nevyhnete. Fialovu cestu do Kyjeva provázely dny příprav, popsali experti

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.3.)

Rizika cesty premiérů na Ukrajinu jsou velká

Dopravit vrcholné představitele Evropských států na válkou zmítanou Ukrajinu není nic jednoduchého. Podle bezpečnostních expertů se cesta Petra Fialy musela plánovat několik dní se zapojením všech útvarů, které premiéra mohou chránit. Rizik během přepravy totiž může nastat hned několik.

Dostat politiky v pořádku do země, kde se se válčí a kde sirény ohlašují několikrát za den bombardování, je pro ochranku jeden z nejtěžších možných úkolů. „Pro lidi, kteří jejich bezpečnost budou zajišťovat, to musí být noční můra,“ prohlásil bezpečnostní expert Andor Šándor.

„Nebezpečí, které je třeba v takových situacích podstoupit, je nevyhnutelné,“ dodal vedoucí kanceláře polského předsedy vlády Michał Dworczyk, který na Ukrajinu míří spolu s Fialou. Se základní ochrankou, která premiéra doprovází po České republice, si prý delegace nevystačí. Je pravděpodobné, že se na ochraně podílí policisté i vojáci.

„Pokud mají rozum, využijí služby lidí, kteří v konfliktech operovali, my máme URNU a 6. speciální. Pokud se tyto dvě složky dají dohromady, dokážou naplánovat bezpečný přesun tam a zpátky,“ uvedl Martin Svozi, bývalý člen Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Kdy se vrátí do Česka?

Premiér Petr Fiala pravděpodobně doletěl do polského Řešova a dál pokračoval s dalšími delegacemi vlakem. Ten překročil polsko-ukrajinskou hranici v 8:30 ráno. Kolem poledne premiéři projeli Lvovem a dál mířili směrem na ukrajinskou metropoli. Cesta zabere deset až jedenáct hodin.

„Do Kyjeva je nejbezpečnější zřejmě vlak, který stále funguje, jezdí jím uprchlíci, vozí se humanitárním pomoc, velmi riskantní by byla cesta autem,“ uvedl Šándor. Počítat se musí se vším. S útokem nebo i technickou závadou dopravního prostředku. „Musíte znát náhradní trasy, musíte vědět, kde jsou kritická místa a možnosti extrakce, přesunutí lidí do bezpečného prostoru,“ podotkl Svozil.

Podle bezpečnostních expertů ale není v zájmu Rusů, aby na vlak zaútočili. „Věřím, že budou velice opatrní, aby se politikům nic nestalo. Pak by to mohlo znamenat vtažení Evropské unie nebo NATO do konfliktu, a to si nepřeje ani Ruská federace,“ dodal politolog Miloš Gregor. Do Česka by se Fiala mohl vrátit ve středu dopoledne. Čeká ho totiž jednání vlády.

Tagy: