Americký právník a profesor. Kdo je muž, který zastřelil demonstranty blokující silnici?

Řidič ztratil nervy a zastřelil klimatické aktivisty.

Právník zastřelil v Panamě dva ekologické aktivisty

Senior, bývalý právník a profesor s americkým i panamským občanstvím. Takový je profil střelce, který v Panamě zavraždil dva demonstranty, kteří blokovali provoz. Řidiče podle CNN zřejmě rozlítilo, že uvízl v zácpě. Celý incident má souvislost s masivními protesty proti kanadskému kontraktu na těžbu mědi v Panamě.

Už dva týdny hýbou Panamou masové demonstrace. Lidé protestují proti kontroverznímu kontraktu, který vláda upekla s kanadskou společností First Quantum Minerals. Smlouva umožňuje firmě příštích dvacet let (potenciálně až 40 let) těžit měď v Panamě, píše CNN. A to v oblasti deštného pralesa, což rozlítilo mnohé klimatické aktivisty.

Upozorňujeme, že video obsahuje drastické záběry:

Občané Panamy proto vyšli do ulic. Environmentalisté se obávají, že při těžbě může dojít ke kontaminaci pitné vody a devastaci přírody. Demonstranti začali blokovat silnice a ulice, čímž ochromili místní ekonomiku, školy i obchody. Podle úřadů každý den protestů způsobil ztrátu 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidiče rozzuřili aktivisté blokující silnici. Před zraky šokovaných novinářů dva zastřelil

Do jednoho takového protestu se připletl i 77letý Kenneth Darlington. Muž jel v autě, když uvízl v koloně, která vznikla kvůli demonstrantům, kteří blokovali silnici vlastními těly, kusy dřeva i pneumatikami. Na místě byli novináři a situaci natáčeli.

Senior vystoupil z auta, v ruce držel zbraň. Došel k zátarasu a začal se s demonstranty hádat a odklízet zábrany z cesty. Pak zřejmý pachatel opakovaně vystřelil. Dva protestující padli k zemi. Jeden zemřel na místě, druhý v nemocnici. Oběťmi byli dva učitelé. Záběry incidentu se rychle rozšířily po sociálních sítích.

Podle listu New York Post je Darlington bývalým právníkem a profesorem, který měl americké i panamské občanství. Web Daily Mail informoval, že senior měl už v minulosti problémy s ilegálním držením zbraní.

Podívejte se na jinou akci klimatických aktivistů, tentokrát v Evropě:

Tagy: