Hádka o korespondenční volbu: Podle Kovářové má mít právo i Čech na Měsíci. SPD hrozí stížností

Volební urna

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (19)

Střet opozice a koalice ohledně korespondenční volby se neprojevil pouze v Poslanecké sněmovně, ale také přímo ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Pohádali se kvůli ní Věra Kovářová (STAN) s Jiřím Pospíšilem (TOP 09) na jedné straně a Aleš Juchelka (ANO) s Janem Hrnčířem (SPD) na straně druhé.

Kovářová hájila ve vysílání korespondenční volbu coby prostředek k odstranění nerovnosti při hlasování ze zahraničí. „Nevidím na tom nic sporného. Nechápu tedy, proč se provádí takové obstrukce,“ reagovala na kritiku a výhrůžky obstrukcemi z řad opozičního hnutí ANO a SPD.

ČTĚTE TAKÉ: Pandořina skříňka, tvrdí o korespondenční volbě Vondráček. Opozici nasloucháme, namítl Dufek

Ona i Pospíšil zmínili, že korespondenční volba funguje ve většině zemí Evropské unie včetně sousedního Slovenska. „Nerozumím tomu, proč se opozice brání. Kdybyste řekli: ‚Nám to vadí, protože voliče v zahraničí nemáme a vy máte’, tak bych to pochopila. Tady se ale hovoří o právech občanů,“ pokračovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Podle ní má každý volič právo volit „i kdyby žil na Měsíci“. Naproti tomu zkritizovala výroky zaznívající z ANO a SPD, že volit by měli jen lidé žijící na území Česka, kteří zde platí daně.

Podobně hovořil také europoslanec Pospíšil. Ten poukázal rovněž na fakt, že hnutí ANO mělo v době, kdy byl u moci tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), korespondenční volbu coby slib voličům. Babiš ji však neprosadil a dnes proti ní naopak brojí.

„Jsem přesvědčen, že jde o to, že tady mohou přibýt desítky tisíc hlasů ze zahraničí, které nepůjdou opozičním hnutím. Je to silné politikum a politicky rozumím, že to opozice nechce, protože se bojí, že hlasy podpoří demokratické strany,“ komentoval záležitost Pospíšil. Podle něj by bylo ideální, aby zákon o korespondenční volbě nabyl účinnosti co nejdříve, tedy už před sněmovními volbami v příštím roce. Jinak by dle jeho mínění mohlo ANO korespondenční volbu zase snadno zrušit.

Pospíšil dodal, že dnes korespondenční volbu v Evropské unii nemají pouze Chorvatsko a Malta. „Zjednodušujeme občanům to, aby mohli volit. Je to levnější a efektivnější. Kdyby to bylo všude v zahraničí tak to (odpor opozice) chápu, ale jsme už tak trochu výjimka,“ pokračoval europoslanec TOP 09.

Juchelka a Hrnčíř se bouří

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z ANO oponoval, že i dnes mohou lidé v zahraničí volit na velvyslanectvích či konzulátech. Odmítl, že by jeho hnutí korespondenční volbu odmítalo kvůli tomu, že podle výsledků voleb mají strany vládní koalice za hranicemi více voličů. „To se klidně může otočit,“ zmínil Juchelka v Partii Terezie Tománkové.

Jako stěžejní důvod odporu ANO ke korespondenční volbě uvedl, že podle jeho zkušeností rozděluje společnost. Proto podle něj téma neprobrala předešlá vláda Andreje Babiše. „Historická zkušenost je tu zjevná. Vidíme, jak to rozděluje společnost,“ uvedl Juchelka. Podle něj by variantou mohlo být zřízení většího počtu konzulátů v zahraničí.

Poslanec SPD Jan Hrnčíř pro změnu namítl, že korespondenční volba „není komfortní s českou ústavou. „Je jasné, proč to pětikoalice tlačí. Setrvale jí klesají preference. Vládní pětikoalice získala o 36 tisíc hlasů více než strany opozice. Chce si pomáhat hlasy ze zahraničí k tomu, aby mohla uspět, protože lidé žijící v České republice už této vládě nevěří,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Hrnčíř s odkazem na průzkumy, které vládě premiéra Petra Fialy (ODS) přisuzují jen velmi nízkou důvěru.

Vondráček varoval před rodinným hlasováním

O korespondenční volbě se v Partii Terezie Tománkové hádali rovněž šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda s bývalým předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Minulá vláda měla korespondenční volbu ve svém programovém prohlášení. Teď ji má naše vláda v programovém prohlášení. Nejsilnější argument opozice neuznávám,“ zmínil Benda.

Opozice podle něj nemá pravdu, že by korespondenční hlasování mohlo být lehce ovlivnitelné v rámci rodin. „Že mě donutí manželka, abych nějakým způsobem hlasoval? Myslím, že to je věc naší rodiny, do toho státu ani veřejným činitelům vůbec nic není,“ doplnil předseda poslaneckého klubu občanských demokratů.

„Pan kolega zpochybňuje fenomén ‚family voting, o němž existují celé mraky literatury. I proto jde člověk za tu plentu. I kdyby měl odevzdat prázdnou obálku, vždycky má právo svobodné volby. To u korespondenční volby není zaručeno,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS Vondráček. Ten varoval právě před možností, že nejsilnější člen rodiny bude ostatním členům určovat, koho volit. „Jen si představte patriarchálního otce od rodiny, který doma rozdá lístky,“ zmínil dále Vondráček.

Tagy:
Andrej Babiš STAN TOP 09 Evropská unie volby korespondenční hlasování SPD ANO 2011 Jiří Pospíšil Věra Kovářová vláda korespondenční volby Aleš Juchelka Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř