POLEMIKA: Vášnivá debata nad zavedením poštovní volby. Převažují plusy, nebo minusy?

Volby

Debata o plánu pětikoalice zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí budí v naší společnosti velké vášně. Zastánci této novely jsou přesvědčeni, že by přinesla řadu pozitiv. Odpůrci upozorňují na možná rizika. Přečtěte si, co si o návrhu vládních poslanců myslí redaktoři CNN Prima NEWS.

Plusy převažují, říká redaktor CNN Prima NEWS Tomáš Kačmár

Korespondenční volba. Na první pohled nepříliš závažná věc, kterou však poslední týdny hojně komentují tuzemské politické strany i obyčejní občané.

Pozice jsou jasné. Proti se staví zejména opoziční hnutí ANO a SPD. Nepřekvapivé, když jim ze zahraničí příliš hlasů dlouhodobě nepřichází. Na druhé straně je vládní koalice.

VIDEO: Korespondenční volbu má 126 zemí, řekla Richterová. Ty ale nemají českou Ústavu, opáčil Hrnčíř

Expremiér Andrej Babiš dnes hořekuje, že Češi žijící v zahraničí by na volby měli coby praví vlastenci přiletět domů. Bývalý šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček se svěřil, že by byl rád za fronty před volebními místnostmi, zatímco Patrik Nacher pro změnu argumentuje, že volič v cizině může korespondenčně odhlasovat, ale do dne voleb může zemřít, tudíž by se takový hlas neměl započítat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala a spol. slaví schválení korespondenční volby. Je to spravedlivé a správné, řekl

Pojďme na to postupně: Babiš před lety pro změnu zastával názor, že korespondenční volba by v Česku měla být schválena. Jeho názorová otočka je jednoduchý politický kalkul. Nic víc, nic míň. U slov Radka Vondráčka musel kdejaký (skutečný) bezpečnostní expert trnout, neboť dlouhé fronty se přímo nabízí jako tzv. měkký cíl pro útočníky. Kromě toho, pokud chce stát dostat k volbám více občanů, měl by učinit vše potřebné, aby jim proces volby ulehčil. Tvořící se fronty jsou spíš návratem do minulého století, rozhodně ne do „Country for the future“ (Země pro budoucnost). Mimochodem s tímto heslem pro Česko přišlo před lety právě Babišovo ANO. Paradox, viďte?

A Nacherův argument? Budiž, korespondenční volič skutečně může během doby, kdy odhlasuje a než dojde na volební víkend, zemřít. Stejně tak může člověk naposledy vydechnout (a víme, že takové případy nastávají takřka každé volby) přímo ve volební místnosti. Co dělat, když daný člověk vhodí svůj list do volební urny a poté bohužel skoná? Logikou Patrika Nachera bychom měli asi urnu otevřít, vyndat obálku s hlasem zemřelého a vhodit jej do odpadkového koše. Nepředstavitelné, že?

Tomio Okamura z SPD a Babiš mají jednoduše strach, že zvýšení počtu hlasů ze zahraničí převáží jazýčky vah ve prospěch jejich rivalů. To je zcela legitimní obava. Současná vládní koalice má za hranicemi skutečně podstatně větší oporu než zmiňovaná hnutí i než komunisté a antisystémové partaje.

V zahraničí žije až 600 tisíc Čechů, přičemž ministerstvo zahraničí odhaduje, že v případě ustanovení korespondenční volby by takto mohlo volit aspoň 100 tisíc z nich. Lze očekávat, že většina hlasů by dnes plynula stranám vládní koalice.

Ta tu ovšem nebude navěky. Navíc rozhodně nelze očekávat, že spolu vždycky budou spolupracovat třeba Piráti na jedné a ODS s lidovci na druhé straně.

Ano, vláda premiéra Petra Fialy by aktuálně z korespondenční volby těžila. Nicméně, z podobných situací vždy někdo těží. Za pár let to klidně může být i Babiš. Možné je vše.

Především je ale třeba zdůraznit, že korespondenční volba ulehčí život Čechům v zahraničí, kteří stále mají velký zájem o svou domovinu a třeba se do ní plánují časem vrátit. A pokud se stále zajímají o dění u sebe doma, rozhodně bychom jim v tom neměli bránit a tvrdit, že kvůli svému zájmu si mají platit letenky, brát si dovolenou v zaměstnání, vystát si frontu před volební místností a poslouchat, že je to přece „svátek demokracie“.

Převažují minusy, míní redaktor CNN Prima NEWS Marek Veselý

Zavedení korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí by zcela jistě lehce zvýšilo volební účast. Zmíněný návrh by totiž těmto lidem, kteří v některých případech musí cestovat tisíce kilometrů na příslušné úřady, ušetřil čas i peníze. Jenže je třeba myslet i na rizika.

Ať už jde o české volby parlamentní či prezidentské, důležité je, že se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Splňovala by tyto podmínky poštovní volba? Asi těžko…

VIDEO: Pozor na zpochybnění voleb, varoval ústavní právník Gerloch

Člověk nemusí být expertem na ústavní právo, aby byl schopen položit pětikoalici klíčovou otázku: Jak chcete zavést korespondenční volbu a zároveň zachovat tajné hlasování? Plenta totiž ve volebních místnostech nestojí jen tak pro srandu králíkům. Volič za ní zcela sám vkládá lístek do obálky, aby nikdo neviděl, pro kterou stranu či kandidáta hlasuje, a aby nebyl ovlivňován. Členové volební komise by za plentu s voličem neměli pustit ani jeho dítě.

ČTĚTE TAKÉ: Korespondenční hlasování má řadu problémů, říká Kudrna. Bylo by třeba změnit Ústavu, dodal

Už slyším zastánce poštovního řešení zvolat protiargument: A co když voličovi někdo z příbuzných ještě doma sebere všechny volební lístky kromě jednoho se slovy: „Budeš volit tuhle stranu!“ Nu, to je sice možné. Volič si ale u komise může požádat o další sadu lístků. A jen díky plentě jeho hlas zůstane doopravdy anonymní.

Jenže jak je vidět, absence plenty či tajnost volby – garantovaná Ústavou ČR – zástupce pětikoalice vůbec nezajímají. Mezi jejich nejčastější argumenty patří sdělení, že poštovní volbu mají skoro všechny evropské státy a že i hnutí ANO kdysi mělo zavedení korespondenční volby ve vlastním vládním prohlášení. Obojí je sice pravda... No a co?

Korespondenční hlasování představuje pro náš systém naprosto objektivní riziko, jelikož ohrožuje tajnou volbu. Možná ještě horší je ale skutečnost, že tento návrh přináší pro mnoho Čechů nejistotu i pochybnost – ať už oprávněnou, či neoprávněnou – nad legitimitou výsledků voleb.

Snad nikdo si od vzniku samostatné ČR nedovolil naše volby zpochybňovat. To by se mohlo brzy změnit a je otázkou, jestli za to stojí mírné zvýšení volební účasti. Někteří členové pětikoalice také tvrdí, že nezavedení korespondenční volby znamená odpírání práv Čechům žijícím v zahraničí. To je poněkud zavádějící prohlášení...

Nutno zmínit, že českým občanům žijícím v zahraničí právo na účast ve volbách nikdo neodpírá. V případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Kdyby těchto míst bylo v budoucnosti více, mohlo by jít o ideální řešení celého problému.

I za současných podmínek je ale třeba říct, že volby se nekonají každý měsíc. Jde o poměrně výjimečnou událost, při níž má občan šanci rozhodovat o budoucnosti své země. Je také na místě položit si otázku: Pokud si Čech žijící v zahraničí během voleb neumí udělat čas na to, aby řádně volil podle současných pravidel, jde o chybu v systému, nebo spíš o svobodnou volbu daného Čecha nevolit?

Tagy:
politika názory opozice Poslanecká sněmovna volby korespondenční hlasování Ústava vláda korespondenční volby polemika Poslanecká sněmovna ČR