Příprava na nejlepší válečné obrněnce ČR. Osádku švédského bijce vycvičí virtuální realita

Patří k tomu nejlepšímu, co současný trh s válečnými stroji dokáže nabídnout. Švédská bojová vozidla pěchoty CV90 v následujících letech rozšíří řady Armády ČR. Než ale dorazí první kusy skandinávských obrněnců na českou půdu, bude potřeba náležitě připravit osádky vozidla. S tréninkem má pomoci virtuální realita – tuzemský dodavatel pozemních a leteckých simulátorů VR Group proto kompletuje výcvikový systém, díky němuž se mohou vojáci blíže seznámit s CV90 ve virtuálním prostoru a připravit se na ostrou akci.

Švédské bojové vozidlo pěchoty CV90 vypadá na první pohled jako menší tank. V základní výbavě se pyšní věží Bofors s kanónem ráže 40 mm. Exportní verze jsou vyzbrojeny kanóny s menšími rážemi, od 30 nebo 35 mm. Všechny varianty doplňuje standardní spřažený 7,62mm kulomet a šestice granátometů. Velkou výhodou je široká škála úprav. Již nyní existuje několik modifikací CV90 s tankovým kanónem ráže 120 mm, přídavným pancéřováním, bezosádkovou a dálkově ovládanou věží či zabudovaným minometem ráže 81 mm.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tank Václav řádí na Ukrajině. Podívejte se na unikátní záběry, jak likvidoval okupanty

Česká republika si objednala od švédského výrobce BAE Systems hned 246 kusů CV90 s tím, že se do obřího kontraktu zapojí i domácí zbrojní průmysl. Oproti československým obrněncům BVP-1 a BVP-2, které stále používá Armáda ČR, půjde o kolosální technologický skok dopředu. Jen se na něj musí vojáci náležitě připravit.

Na kompletním výcvikovém systému pro CV90 pracuje česká společnost VR Group, dceřiná firma státního podniku LOM PRAHA. Na modulu má pracovat přímo se švédskými výrobci, aby se ujistili, že budou trenažéry co nejvěrnější. Jde o standardní postup – ostatně VR Group funguje na trhu už 25 let a zpracovává zakázky nejen pro českou armádu, ale také pro další subjekty v oblasti obrany a bezpečnosti.

„Digitální svět se stále více uplatňuje na reálném bojišti. Pro obranu proti hrozbám 21. století je důležité pochopit moderní technologie typu dronů, pokročilého elektronického boje či umělé inteligence. Naše simulátory vojákům přesně tuto zkušenost nabízejí – mohou si na vlastní kůži vyzkoušet digitální svět, aby pak v tom reálném nebyli zaskočeni,“ uvedl ve zprávě pro CNN Prima NEWS Vít Ryška, předseda představenstva VR Group.

Příprava na virtuálním bojišti

Přemýšlet o digitálních trenažérech jako o počítačových hrách by ale bylo hrubou chybou. Jde o systémy, které mají zachraňovat životy a připravit osádku vozidel i na to nejhorší. Vojáci budou moci nahlédnout do útrob CV90, pomocí speciálních ovládacích panelů jej „řídit“ v digitálním prostoru, nanečisto si vyzkoušet zbraňové systémy či se zúčastnit tréninkových simulací a otestovat své rozhodovací schopnosti na bojišti.

„Vývoj a dodávka komplexního výcvikového systému pro obrněná vozidla pěchoty CV90 je jednou z našich nejvýznamnějších zakázek vůbec. Stejně jako u jakékoliv jiné techniky platí, že výcvik obsluhy začíná právě v simulovaném prostředí, kde si vojáci mohou vyzkoušet vše od řízení přes velení a komunikaci až po krizové situace, do kterých se mohou na bojišti dostat. I pro další kvalitní výcvik pro operace na dnešním moderním bojišti jsou simulace nesmírně důležité. Takto složité prostředí se již pomocí cvičení s reálnou technikou nedá plnohodnotně a efektivně vytvořit,“ vysvětlil Ryška.

VIDEO: Český bojovník na Ukrajině přiblížil peklo na bojišti. Poslechněte si jeho slova v podcastu OFF-RECORD níže.

A výcvik nezůstane jen u obrněnců. Společnost VR Group má tři divize – AIR je určena pro letecké výcvikové systémy, GROUND pro systémy pro pozemní výcvik a LIVE pro systémy živé simulace a virtuální střelnice.

Dalším významným projektem je podle firmy simulátor vrtulníku AH-1. Ten vzniká v součinnosti s americkým výrobcem Bell. Několik kusů amerických bojových vrtulníků už je v rukou české armády. Stejně tak má VR Group v portfoliu také trenažér pro podzvukové letouny Aero L-39NG, který si od českých výrobců chce pořídit například Vietnam.

V českém prostředí existuje ještě jeden vojenský simulátor, který v hojném počtu využívají armády z celého světa. Stojí za ním pražské studio Bohemia Interactive Simulations. Reportáž přímo z kanceláří v Karlíně jsme odvysílali v rámci herního a technologického pořadu Enter. Záznam můžete zhlédnout níže.

Tagy:
armáda tank tanky Švédsko zbraň technologie virtuální realita technika zbraně ministerstvo obrany simulátor trenažér obrněné vozidlo CV90 Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky bojové vozidlo BAE Systems technologie VR Group