Armáda vyfasuje zbraně za miliardy: Experti investici chválí, opozice kritizuje drahé stíhačky

Armáda dostanou spoustu nové techniky.

Co nakoupí ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany nakupuje jako o život. Tanky, stíhačky, přepravní letouny i vrtulníky. Čeští vojáci v příštím roce dostanou nové letecké i pozemní stroje za desítky miliard korun. Podle bývalého ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) je například nákup stíhaček F-35 zbytečný a předražený. Ekonomové se však v odpovědích pro CNN Prima NEWS shodli, že armáda byla léta podfinancovaná a investice do obrany mají smysl.

Summa summarum půl bilionu korun. Tolik hodlá šéfka obrany Jana Černochová utratit za nákupy výzbroje nebo výstroje pro armádu a zakázky se kupí. Do roku 2035 by armáda měla dostat 24 kusů stíhaček F-35. Půjde vůbec o nejdražší projekt v historii Česka. Jen pořízení těchto strojů a vybudování zázemí vyjde na 150 miliard korun.

ČTĚTE TAKÉ: Munici pro Ukrajinu zaplatíme i z majetku Ruska v EU, řekla Černochová. Zmínila zapojení Česka

A další zakázka – nákup dvou transportních letounů Embraer C-390 Millennium. Za dva takové by mělo Česko zaplatit přibližně osm miliard. Vzdušný prostor doplní i osm vrtulníků typu Venom a čtyři Vipery. Jejich cena se odhaduje na 18 miliard. „My kritizujeme nákup F-35. Nepotřebujeme je, vystačili bychom si s gripeny. Ten nákup se ještě asi prodraží až na 600 miliard,“ uvedl pro CNN Prima NEWS exšéf obrany Lubomír Metnar.

„Je to 10 až 12 let, kdy se to postupně bude hradit. Bude to zhruba 50 miliard ročně, na to peníze v rozpočtu jsou,“ zní z koalice. A další zakázky se připravují. Příští rok v Česku přibude 246 bojových vozidel pěchoty CV90 za 70 miliard korun či téměř 80 tanků Leopard za 52 miliard.

Armáda byla roky zanedbávaná

Ekonomové mají jasno – technika i munice se nakupovat musí. „Částka je to vysoká, nicméně 20 let tady byla armáda podinvestována. Klíčovou rolí státu je zajištění vnější obrany, tak si myslím, že tyto výdaje mají smysl,“ nechal se slyšet ekonom Lukáš Kovanda. „Nám to může připadat jako zvýšení výdajů na armádu, ale je to jenom tím, že jsme ji v minulosti zanedbávali. To jediné, o čem se dá spekulovat, je, jestli je důležitější kupovat stroje nebo výzbroj,“ souhlasil další ekonom Petr Bartoň.

Letos navíc máme splnit závazek vůči NATO – na obranu by mělo jít necelých 160 miliard korun. A příští rok si ministerstvo díky splnění závazku vydat na obranu dvě procenta HDP polepší. Z rozpočtu dostane minimálně o devět miliard více než letos.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrý střet ekonomů o platy zaměstnanců. O co vám jde, pustil se Musil do Švihlíkové

Tagy: