Baldwinovi podal smrtící zbraň. Kašlal na bezpečnost, kritizují asistenta režie kolegové

Na asistenta režie filmu Rust Davea Hallse si kvůli bezpečnosti a chování na place stěžovali lidé už během natáčení v roce 2019. CNN to sdělily dva různé zdroje. Právě Hall měl být tím, kdo podal herci Alecu Baldwinovi zbraň, kterou nešťastnou náhodou zabil kameramanku Halynu Hutchinsovou.

Stížnosti na asistenta režie Hallse zahrnují nerespektování bezpečnostních protokolů pro používání zbraní a pyrotechniky, blokování požárních cest a východů a případy nevhodného sexuálního chování na pracovišti.Halls byl v soudních dokumentech označen za muže, který předal herci Alecu Baldwinovi rekvizitní střelnou zbraň. Ta po výstřelu zabila kameramanku Halynu Hutchinsovou.

Halls byl v soudních dokumentech označen za muže, který předal herci Alecu Baldwinovi rekvizitní střelnou zbraň. Ta po výstřelu zabila kameramanku Halynu Hutchinsovou.

Maggie Gollová, rekvizitářka a pyrotechnička z organizace IATSE 44, CNN sdělila, že Halls při práci na seriálu Into the Dark v únoru a květnu 2019 pravidelně zanedbával bezpečnostní opatření a neoznamoval štábu přítomnost střelné zbraně, jak to vyžaduje protokol. „Štáb byl informován o zbrani jen díky rekvizitáři,“ prohlásila. „Rekvizitář navíc často napomínal Davea za to, že propustil herce, aniž by vrátil rekvizity.“

Gollová také popsala případ, kdy filmová pyrotechnička měla na place zdravotní potíže a Halls po ní chtěl, aby pokračovala v práci. „Řekla jsem mu, že si může natáčet, co chce, ale že nebude pracovat s žádný ohněm, pokud nebudou na místě všichni, kteří hlídají bezpečnost,“ líčila Gollová.

Halls v sobotu večer na žádost CNN o reakci na vyjádření Gollové nereagoval.

Sexuální obtěžování

Člen štábu, který se na natáčení také podílel, ale nepřál si být jmenován, potvrdil to, o čem mluvila Gollová. Zároveň uvedl, že Halls často kritizoval bezpečnostní schůzky. Dokonce se ptal, proč se vůbec mají konat. Prý si stěžoval i na to, že zbraň musí být „prověřena“, tedy zkontrolována licencovaným profesionálem. Tehdy kvůli scéně, kdy herečka míří zbraní na vlastní hlavu a mačká spoušť.

Gollová a člen štábu CNN popsali případ, kdy Halls trval na pokračování natáčení i během bouřky, kdy byla elektronika vystavena vodě a blátu.

K obvinění ze sexuálního zneužívání Gollová pronesla: „První den po návratu do seriálu mi jiný člen štábu řekl, abych si na Davea ‚dala pozor, že vyhledává fyzickou blízkost... I přes výtky a stížnosti. Nebylo to nic extrémního, ale členům štábu všech pohlaví a dispozic bylo nepříjemné, když se Dave dotýkal jejich zad, pasu či ramen.“

Gollová prý zavolala na bezpečnostní linku produkce a stěžovala si výkonným producentům. Rovněž o Hallsovi informovala Sdružení amerických režisérů. „Pokud je mi známo, po mých stížnostech nebylo nic podniknuto,“ stojí v jejím prohlášení.

Tagy:
zbraň střelba režisér herec USA zraněný mrtvý kameraman asistent režie Alec Baldwin Halyna Hutchinsová Joel Souza Dave Halls