Autem do Chorvatska: Na kolik vás vyjde cesta a jakým místům se raději vyhnout?

Dovolená v Chorvatsku

Letní prázdniny se blíží a spousta z nás přemýšlí, kam vyrazit na dovolenou. Tradiční baštou českých dovolenkářů je Chorvatsko. Štáb CNN Prima NEWS tam vyrazil už teď, aby zjistil, na co se připravit.

Z Prahy vyrazil štáb CNN Prima NEWS o půl druhé odpoledne. Navigace ho vedla přes jižní Čechy, rakouskou Vídeň a Slovinsko. „Je krátce po půl páté a my jsme přejeli hranice s Rakouskem. Cesta sem nám zabrala necelé tři hodiny a byla plynulá, až na několik úseků s dopravním omezením,“ vylíčila reportérka Alex Hrdinová.

„Dopravní omezení čekají řidiče hlavně v Rakousku, ve Vídni a u města Hartberg. Odborníci šoférům doporučují, ať se do Chorvatska vydávají raději ve všední den než o víkendu, kdy hrozí, ze zůstanou stát v kolonách,“ řekla Hrdinová.

Hranice se Slovinskem štáb překonal kolem 21:30. „Do cílové destinace jsme dorazili o tři hodiny později. Pohonné hmoty nás vyšly na 2 000 korun a poplatky na dálnici v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku na 1 250 korun,“ uvedla reportérka a varovala řidiče, aby si při koupi rakouské a slovinské elektronické dálniční známky dali pozor na webové stránky, na kterých se prodávají i dvakrát dráž.

Ceny v Chorvatsku letí vzhůru

„Využívejte jen systémy, které jsou ověřené a dostupné a hlavně certifikované od dané země,“ upozornil Petr Vomáčka z centra služeb pro silniční dopravu.

A kolik už do Chorvatska dorazilo Čechů? Místní největší nápor čekají až v červenci. „Čechů je tu zatím málo, převážně tu tráví dovolenou Němci nebo Italové,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z místních obyvatel.

Po ubytování vyrazil štáb do města, aby zmapoval ceny. „Stejně jako v Čechách letí ceny nahoru také v Chorvatsku. To turisté pocítí nejen při návštěvě restaurací, ale i při nákupu v supermarketu. Rýže, chléb nebo těstoviny tu stojí oproti minulému roku o dvě kuny víc, tedy necelých 7 korun. Káva v kavárně je dražší o jednu kunu a pivo zdražilo až o pět kun. Ceny se liší v závislosti na tom, v jak atraktivní lokalitě daný podnik stojí. Běžně tady za obyčejné špagety zaplatíte 230 korun, za polévku necelých 100 korun,“ vylíčila Hrdinová.

Tagy: