Auto jako smrtící skleník: Malé děti v zamčeném vozidle ohrozí už 25 °C, roli hrají minuty

S příchodem letních dnů se každoročně vyrojí případy, kdy rodiče nechají či zapomenou své děti v uzamčených autech. Ta se však během několika minut přemění v nebezpečný skleník, v němž dětem hrozí přehřátí, které může vést až k smrti.

„Nechat dítě v autě, byť jen na pár minut, je velmi riskantní. Teplota v něm může stoupat velmi rychle i během krátkého časového úseku,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v Rotterdamu. V rozpáleném autě zemřelo dítě, záchranáři už byli bezmocní

A to je pro děti velmi nebezpečné. „Nemají totiž dostatečně vyvinutou termoregulaci, jejich tělo se tak hůře vyrovnává s extrémními teplotami,“ dodala.

To potvrzuje kalkulátor na webu Omni, který ukazuje, co zažívá dvouleté dítě uzavřené v automobilu při venkovní teplotě 25 °C. Teplota uvnitř vozu může podle něj za necelých deset minut vystoupat na téměř 35 °C. Dítě v tu chvíli začíná pociťovat nepohodlí, ale jeho tělesná teplota se zatím výrazně nezvyšuje.

Horko uvnitř auta ale stále roste – po dalších deseti minutách už pomalu stoupá ke 40 °C. Dítě začne být neklidné a jeho tělesná teplota se začíná blížit k 38 °C. V tu chvíli začíná být malátné a unavené.

Po půl hodině strávené v rozpáleném automobilu už tělo není schopno odvádět přebytečné teplo. V tu chvíli nastává hypertermie. Stav, který může vést k vážným zdravotním problémům, jako je tepelné vyčerpání, tepelná mrtvice nebo dokonce selhání orgánů.

Radši ani pár minut

„Nejlepším a nejbezpečnějším řešením je proto vzít dítě vždy s sebou, i když se jedná o krátkou zastávku,“ poznamenala Nováková. Nikdy totiž nevíte, co se stane v následujících chvílích. V obchodě nebo na poště bude fronta, s někým se zapovídáte a každá minuta může sehrát klíčovou roli ve zdraví vašeho dítěte.

Pokud už ale taková situace nastane a vy dítě necháte chvilku v autě, měli byste ho co nejdříve přemístit na chladnější místo. Pro jistotu je lepší se rovnou obrátit na tísňovou linku 155.

Když dítě dýchá, komunikuje a nezvrací, svlékněte ho a dejte mu napít vlažné, nikoliv ledové, vody. Chlaďte mu tělo, končetiny i hlavu vlažnou vodou, ta by neměla mít méně než 25 °C (jinak můžete způsobit podchlazení nebo zápal plic).

Jak postupovat u cizího auta se zamčeným dítětem?

„Pokud si všimnete dítěte opuštěného v autě, je důležité jednat rychle. Nejprve se pokuste najít rodiče, pokud se to do několika minut nepodaří, zkontaktujte tísňovou linku,“ sdělila Nováková.

Když je z vašeho pohledu situace kritická a dítě nereaguje, můžete rozbít sklo vozu. Zde ale bohužel musíte počítat s potenciálními právními následky. Pokud by se totiž prokázalo, že jste situaci špatně vyhodnotili a nešlo o přímé ohrožení života, může rozbité okénko u vozidla znamenat škodu na cizím majetku, za kterou by člověk, který ji způsobil, byl odpovědný,“ sdělila webu Prima Ženy vedoucí Kanceláře ředitele Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová.

Ve sporných případech je tedy lepší přivolat hlídku buď státní či městské policie, která danou situaci sama vyhodnotí a posoudí přímo na místě. Alternativou může být také celou situaci natočit na mobilní telefon či mít svědka, který dosvědčí, že dítě nereagovalo.

Stejné riziko hrozí u zvířat

Podobné riziko jako u dětí hrozí i u zvířat zavřených v autě. „Nedokáží se tak potit. Potí se pouze tím, že dýchají a lehce potními žlázami na tlapkách, ale to je nedostatečné. Během pěti minut se to zvíře dokáže dostat do velmi těžkého stavu,“ popsala pro CNN Prima NEWS veterinářka Vladimíra Teplová.

I v tomto případě dochází pravidelně ke zbytečným úmrtím mazlíčků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hadi v kalhotách. Pašerák se v Číně nezvyklým způsobem snažil propašovat více než sto plazů

Tagy:
péče auto zdravotnická záchranná služba přehřátí léto zdraví dítě