Za 12 minut bylo v rozpáleném autě 60 stupňů. Co dělat, když v něm zůstane dítě nebo pes?

Rodiče nechali v rozpáleném autě tříletou holčičku.

Jak rychle v rozpáleném autě stoupá teplota?

Jen za poslední týden zachraňovali pražští policisté dvě malé děti z rozpálených aut. Někteří lidé si očividně stále neuvědomují, co všechno se může stát, když ve voze na sluníčku nechají své děti nebo zvířata. Dojít k tomu může ale i omylem. Pokud už se něco takového stane, víte, co dělat?

Pokud vidíte samotné dítě nebo zvíře ve vedrech v uzavřeném autě, určitě volejte pomoc a snažte se zabránit nejhoršímu. Stejně tak jako lidé, kteří na začátku týdně v Praze našli v autě zhruba půlroční dítě. Policisté byli naštěstí nedaleko a mohli tak rychle zasáhnout.

„U malých dětí nefunguje termoregulace ještě tak jako u dospělých a velmi rychle dojde ke zvýšení tělesné teploty. Dítě zrudne, zbrunátní, začne zrychleně dýchat, má zrychlenou srdeční akci,“ vysvětlil mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák.

Rychle pak dochází ke zhoršení zdravotního stavu a v extrémních situacích muže nastat úmrtí.

Reportér CNN Prima NEWS se proto rozhodl pro experiment, při němž na parkovišti před obchodním domem v Hradci Králové nechal v autě teploměr, aby zjistil, jak rychle se teplota zvýší. „Na teploměru je momentálně 23 stupňů, necháme ho na palubní desce a jdeme si koupit zmrzlinu,“ popsal Patrik Buňka

Když se vrátil, teplota na ukazateli ho samotného překvapila. „Pane jo, tam je téměř 60 stupňů, přesně 58, a to jsem byl pryč 12 minut,“ podivoval se. Dítě proto není dobré v autě nechávat ani na pár minut, a to ani v případě, že spí.

Nebezpečí v kočárku

Nebezpečí hrozí i v kočárcích, hlavně tmavých. „Sluníčko se může obrátit a v tom kočárku může být 50 i více stupňů. To samé je i v autě, a pokud si někdo myslí, že to spraví pootevřená okénka, tak rozhodně ne,“ varoval Novák.

Podobné riziko hrozí i zvířatům zavřeným v autě. „Nedokážou se tak potit, potí se pouze tím, že dýchají. Poté jazykem a popřípadě trochu potními žlázkami na tlapkách, ale to je nedostatečné. Během pěti minut se to zvíře dokáže dostat do velmi těžkého stavu, ještě rychleji dýchá a v tu chvíli může nastat kolaps,“ uvedla veterinářka Vlaďka Teplá.

Je nutné potom zvíře co nejrychleji zchladit, ale ne ledovou vodou. Nelepší je ho zakrýt třeba ručníkem nebo namočeným tričkem a okamžitě zabalit a polévat, chladit a vyhledat veterinární pomoc.

Tagy: