V Berlíně rozváží pizzu první robot. Umí se vyhnout překážkám i počkat na zelenou

Robot veze pizzu zákazníkovi přes park berlínské městské části Charlottenburg.

Robot na pizzu

První robotické vozítko v celém Německu začalo rozvážet pizzu v hlavním městě Berlíně. Vejde se do něj deset krabic a pohybuje se rychlostí šest kilometrů za hodinu. Vývoj jeho softwaru trval osm let a podílel se na něm fyzik Daniel Richart se svým týmem ze společnosti Teraki.

Doručovací robot, vypadající jako velký box na kolečkách, jezdí autonomně po chodnících městské části Charlottenburg v bývalém Západním Berlíně, do jednoho kilometru od pobočky pizzerie Domino's, která se specializuje na rozvoz jídel. Když vozítko dorazí k zákazníkovi, ten na něm musí zadat číselný kód, který obdrží prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu, aby se mu otevřel nákladový prostor.

„Robot nenahrazuje zaměstnance. Je to doplňková služba. Mnoho doručovacích služeb má problém vůbec najít lidi,“ popisuje Daniel Richart stav na pracovním trhu pro německý deník Bild a vysvětluje tak i důvod vzniku pizza-robota.

Vozidlo má dva světlomety připomínající oči a je plné moderních technologií. Jeho cena se pohybuje kolem 50 000 eur (v přepočtu 1,23 milionu korun) a navržené je tak, aby detekovalo překážky a červená světla na semaforech. O bezpečnou jízdu se starají čtyři kamery, čtyři radary, lidar a čtyři ultrazvukové senzory. Robot nyní absolvuje pětitýdenní testovací období, během kterého experti z firmy Teraki sbírají všechna data. Ta následně vyhodnotí a rozhodnou o dalším postupu.

Jedná se o prvního doručovacího robota, který má potřebná povolení k provozu na veřejných prostranstvích, a je tak jediným „zařízením“ v Německu, které smí pracovat na chodnících, a nikoli jen v uzavřeném prostoru.

Robota však stále musí doprovázet zaměstnanec s dálkovým ovládáním. V případě nouze může zasáhnout. Daniel Richart očekává, že povolení k plně autonomnímu provozu získá společnost nejpozději v červnu tohoto roku poté, co předá úřadům všechny údaje.

Tagy:
Německo robot Berlín pizza rozvoz pizzy Západní Berlín Teraki Domino’s Pizza Deutschland Charlottenburg Daniel Richart