Havlíček: Autoškoly mohou fungovat i po pátečním zpřísnění opatření

Blatný, Havlíček

Tisková konference vlády

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu o dalších 30 dní. Trval by tak do 22. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že žádost určenou poslancům kabinet schválil. Nouzový stav zatím v Česku platí od 5. října do 23. prosince. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě v úterý 22. prosince. Typ vakcíny proti covidu-19 si podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, nebude narušeno právo na volbu péče, řekl.

Blatný následně na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že v pátek pošle zástupcům sněmovních stran detailní informace o vývoji epidemické situace v Česku. Zopakoval, že se zvyšují jak čísla nově nakažených, tak počty hospitalizovaných. Ministr připravil pro zákonodárce i rozklad toho, co by znamenalo pro jednotlivá opatření zrušení nouzového stavu, jak dříve avizoval. Uvedl, že pro čtvrtou a pátou úroveň epidemického systému PES je nutný zákaz nočního vycházení.

Pokud by Sněmovna nouzový stav nepřijala, fungovalo by se od Štědrého dne ve volném režimu, uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Ministr Blatný dodal, že se čtvrtý a pátý stupeň epidemiologického plánu PES bez nouzového stavu neobejde. „Můžeme nařídit různá hygienická opatření, ale celoplošná omezení nejsou bez nouzového stavu myslitelná,“ uvedl Blatný.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už tři žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Naposledy na návrh komunistů o 11 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 79 dnech. Pokud by Sněmovna souhlasila s prodloužením o dalších 30 dnů, délka nouzového stavu by se přehoupla přes sto dnů.

Podle části opozice není třeba stav nouze prodlužovat. Kritizuje to, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nenabízí dostatečné kompenzace.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu protikoronavirových opatření, pro která by nebyl stav nouze potřebný, a naopak těch, pro něž je nezbytný. Za současné situace, kdy Česko v pátek sestoupí do čtvrtého z pěti stupňů epidemického systému PES, je podle něj nicméně nouzový stav nezbytný.

Vláda schválila záměr uvolnit miliardu kultuře

Vláda schválila záměr uvolnit miliardu korun na pomoc v epidemii koronaviru pro kulturu. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání novinářům řekl, že připraví dvě výzvy. Jedna bude podobná dosavadnímu programu COVID kultura, rozšířena ale například o výtvarníky. Druhá bude určena pracovníkům v audiovizuálním umění.

Dosavadní program už se podle Zaorálka blíží vyčerpání. Ministerstvo v něm zhodnotilo 4 300 žádostí, 2 600 jich bylo vyplaceno, 200 bylo odmítnuto, uvedl Zaorálek.

První program COVID kultura měl umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Na tento první program vláda vyčlenila 900 milionů korun, žádostí ale i po prodloužení lhůty přišlo jen 326 v objemu 121,5 milionu korun.

Druhá výzva po kritice rozšířila okruh žadatelů a měla k dispozici přes 750 milionů korun.

Autoškoly mohou nadále fungovat

Autoškoly mohou i po pátečním posunu opatření do čtvrtého stupně protiepidemického systému prakticky i teoreticky vyučovat a pořádat zkoušky. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet kvůli tomu mírně upravil příslušné usnesení.

„Autoškoly pojedou ve stejném režimu jako doposud, pátkem se pro ně nebude nic měnit,“ uvedl Havlíček. Znamená to podle něj, že mohou pořádat zkoušky, praktické jízdy i výuku. „Za předpokladu naplnění limitu počtu osob, což platí pro všechny ostatní akce tohoto charakteru, řekl.

Autoškoly musely zastavit provoz kvůli vládním koronavirovým opatřením i na jaře, na podzim byla jejich činnost omezena od 22. října. Konání zkoušek umožnil kabinet od 23. listopadu, praktickou výuku pak později obnovil přesun do třetího stupně protiepidemického systému.

Tagy: