Během vteřiny se vznesete ke stropu. V Hurricane Factory naučí létat každého

Létání v Hurricane Factory chce grif, ale jakmile ho získáte, je to mimořádný zážitek, shodují se absolventi.

Létání je krásná věc. Není ale obvyklé, aby lidé sami létali. Ne tak v pražských Letňanech. Kdo nevěří, ať se podívá na reportáž v dalším díle pořadu Prima Česko nebo si osobně zajde do Hurricane Factory, kde do vzduchu dostanou každého.

Větrný tunel v pražských Letňanech funguje od roku 2011 a je jediný v České republice. Létat v něm může úplně každý – šikovné děti i dospělí všech věkových kategorií. Princip je jednoduchý, zespodu se o vás opírá tak silný vítr, že se prostě chtě nechtě vznesete. „Můžou to dělat lidi, kteří to nikdy nedělali. Trénují nám tady skydiveři, kteří v zimě nemůžou skákat z letadla, ale může se přijít podívat člověk z ulice a když budeme mít volno, tak si může přijít zalétat,“ vysvětluje Eva Turková sport manager, Hurricane Factory.

Tři, dva, jedna – letíme!

A pak už to jde ráz na ráz, následuje rychlá rezervace termínu, chvilka čekání na instruktora v kavárně s výhledem přímo na místo dění a nutný zácvik. Samozřejmě s asistencí zkušeného instruktora. Na místě dostanete i potřebné vybavení. Helmu a nutnou kombinézu, do které se za pár minut opře vítr, i několik důležitých finess rad.„Prohnout se a přepadnout do tunelu. A jakmile jste vevnitř, držíte pozici,“ vysvětluje úplné základy zdejší instruktor Čestmír Frič. „Koukáte se před sebe, nohy máte trošku pokrčené v kolenou, chodidla jsou hezky uvolněná.“

„První zážitek by měl být takový, že člověk vleze dovnitř a položí se tam jen tak na pohodu. Já bych to přirovnal ke splývání na vodě,“ říká dále před kamerou pořadu Prima Česko.

V podání pohybově zdatných lidí to vypadá opravdu ladně. I když vichr je to pořádný. „Aktuálně tady létají prvoletci, ti létají nějakých 150 kilometrů v hodině, sportovci létají 250 kilometrů v hodině,“ říká Eva Turková.

Abyste pochopili tu sílu, stačí vidět, jak lidé v tunelu během vteřiny vyletí až ke stropu.

Létání na vlastní kůži

A přichází okamžik, na který reportér CNN Prima NEWS Josef Kolina čekal. Aby o zážitku ve větrném tunelu mohl vyprávět, musí si ho sám vyzkoušet. „Dojem z letu je opravdu působivý. Ještě nikde a nikdy jsem se necítil tak lehký. Jako takový skoro stokilový list, se kterým si vítr dělá, co chce, ale instruktor ho vždycky bezpečně vrátí na požadované místo,“ popisuje první zkušenost. „Pohyby byly nekoordinované, vůbec jsem nevěděl, co dělám, ale nějak jsem létal.“

„Minimum na osobu pro ty lidi, kteří si to chtějí vyzkoušet, jsou tři minuty. Kdo si věří, může víc. Ale na to vyzkoušení jsou ty tři minuty tak akorát,“ doporučuje sport manažerka Eva. A náš reportér Josef ji doplňuje: „Můžu potvrdit, stačí to.“

ČTĚTE TAKÉ: Několik minut nahoru, hodiny dolů. Vyzkoušeli jsme za vás paragliding na Rané u Loun

V klasickém letu jsou navíc tři minuty rozděleny na dvě části, což má také svůj důvod. „Jsou lidé, kteří tam vlezou, a hned mají ten cit. A pak jsou lidé, kteří se maličko trápí. Ale je to otázka prvního vstupu, zbaví se stresu, ozkouší, jaké to je, a ten druhý vstup je už pak famózní. Třeba když si troufnou na takovéto výšky a de facto pád ze stropu tunelu,“ vykládá instruktor Čestmír.

Troufnout si může skutečně kdokoli. Nejstaršímu letci v Letňanech bylo kolem devadesáti let. „Šlo mu to výborně, byl nadšený, jako víceméně všichni, kteří se toho ze začátku bojí. Ale pak odchází s úsměvem na tváři,“ ujišťuje Eva Turková. A doplňuje: „Dají se koupit dárkové vouchery, na e-shopu nebo tady u nás na recepci. Jednotlivci, rodiny, skupiny kolegů z práce. Prostě létání pro každého. Zní to zvláštně, ale tady to jde,“ říká manažerka s tím, že připraveni jsou tu navíc i na hendikepované, zkrátka létat může každý.

„Po prvních pár letech jsem věděl, že to je moje, že se nedá jinak. Člověk prostě myslel jenom na létání, i v noci i ve spánku, takže je to závislost těžká,“ líčí vlastní zkušenost instruktor Čestmír Frič.

I díky tomuto tunelu proto patří Češi v takzvaném indoorskydivingu mezi vůbec nejlepší na světě. A když jste ve světové špičce, tak to pak opravdu lítá.

Tagy: