Best in covid, PCR, lockdown, FFP2. Jak se změnil slovník Čechů kvůli koronaviru?

Žena s respirátorem (Ilustrační foto)

Kdyby někdo před rokem řekl, že má „FFP2“, málokdo by si uměl představit, co se pod zkratkou skrývá a co že to dotyčný vlastní. Dnes už si většina z nás vybaví respirátor. A najdou se i další příklady. Čechům se během pandemie koronaviru rozrostl slovník o slova a výrazy, kterým dříve rozuměli jen odborníci. Co všechno jsme se naučili?

FFP1, FFP2, FFP3

Různé druhy respirátorů. Dva nejpoužívanější typy během pandemie koronaviru jsou FFP2 a FFP3. Zkratka FFP vychází z anglického termínu „filtering face piece“ (filtrační maska na tvář), číslo označuje míru ochrany. Respirátory FFP3 jsou ještě účinnější než FFP2, jsou schopné zastavit viry a jejich minimální filtrační schopnost činí 99 procent. Existují i respirátory s označením FFP1, ty však před koronavirem nechrání, hodí se spíše do prašného prostředí, na stavby nebo do sléváren. Chrání před většími prachovými částicemi.

Lockdown

Slovo lockdown se používá během pandemie koronaviru, když vláda vyhlásí nejpřísnější opatření a téměř všechno zavře – ať už ekonomiku nebo společnost. V překladu do češtiny tento anglický výraz znamená doslova uzamčení nebo uzávěru. Původ slova je zajímavý, původně se používalo pro uzamčení vězňů v celách. Slovo lockdown používají i v zahraničí, ve Španělsku například platil lockdown pro Barcelonu – lidé o víkendech nesměli odjet z města.

PCR test

Testy, kterými se zjišťuje, zda je člověk pozitivní na COVID-19. Testy se provádějí výtěrem z nosu nebo krku, vzorek se posílá do laboratoře a výsledek je za několik hodin. PCR testy hledají genetickou informaci viru, jsou založeny na využití polymerázové řetězové reakce (PCR), která zjišťuje ribonukleovou kyselinu (RNA) viru.

Antigenní test

Antigenní testy se provádějí výtěrem z nosohltanu – stejně jako PCR testy. Vzorek se však neposílá do laboratoře, výsledek se stanoví hned na místě pomocí testovacího setu během 15 až 30 minut. Nevýhodou antigenních testů je nižší senzitivita. Když je někdo bez příznaků nebo je nemoc COVID-19 v počátcích, výsledek může být falešně negativní. Antigenní test pátrá po bílkovině z povrchu koronaviru.

Best in covid

Slovní spojení, které použil premiér Andrej Babiš (ANO) v srpnu na mezinárodní konferenci. Popisoval, že Česká republika boj s covidem zvládá nejlépe, má nízká čísla nakažených a zemřelých. Několik měsíců poté se ale situace změnila. Vláda rychle rozvolňovala a Česko se naopak ve statistikách vyhouplo mezi nejvíce zasažené země. Slova „best in covid“ často Babišovi připomíná opozice, když kritizuje vládu za špatný postup během pandemie.

Pendleři

Kdo nejezdí pracovat za hranice, možná tohle slovo vůbec neznal. Jedná se o přeshraniční pracovníky, v angličtině pendlers, kteří mají trvalé bydliště v jednom státě, zatímco pracovní smlouvu mají v sousední zemi, kam alespoň jednou týdně pravidelně dojíždí. Situace pendlerů se řešila především ve chvílích, kdy evropské země zavřely své hranice, anebo vyžadovaly negativní test.

Home office

Home office, neboli práci z domova, loni nebo letos vyzkoušela poměrně velká část Čechů. Home office vláda doporučovala firmám, podle ní šlo o dobrý nástroj, jak pandemii zvládnout. Během loňského jara pracovala z domova až pětina Čechů.

Koronavirus

Snad nejskloňovanější slovo během posledních několika měsíců. Jedná se o virus, který patří do podčeledi Coronaviridae. Jeho název se odvíjí od typického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. COVID-19 je onemocnění, který způsobuje nový kmen koronaviru. Správné označení je SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2).

Tagy:
respirátor slovník testování virus Andrej Babiš pendleři home office vláda Česko koronavirus COVID-19 lockdown práce na dálku covid FFP2 antigenní test PCR test Best in covid PCR Test pandemie covidu-19 rychlý antigenní test