Rouška versus respirátor: Jaký je v nich rozdíl a co přesně máme podle vlády nosit?

Která rouška či jaký respirátor jsou nejlépe účinné?

Češi budou muset z pondělí na úterý sundat své látkové roušky na některých místech. Ministerstvo zdravotnictví kvůli britské mutaci koronaviru nařídí povinné nošení respirátorů FFP2 nebo dvou chirurgických roušek v hromadné dopravě, obchodech či v nemocnicích. Jaký je rozdíl mezi rouškami a respirátory? Čtěte v článku.

Látkové roušky

Látkové roušky se staly jakýmsi symbolem koronaviru. Na jaře si Češi kvůli nedostatku ochranných prostředků šili roušky doma.

Roušky chrání především ostatní. Proto také vzniklo heslo „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“. Roušky tedy dobře chrání před šířením kapének, které vydechuje jejich nositel.

„Pokud máte nasazenou roušku, chráníte ale i sebe. Ochrana není tak vysoká jako u respirátoru, ale je rozhodně vyšší, než pokud jste bez roušky. Minimálně zčásti brání kapénkám vydechovaným ostatními a také se například méně dotýkáte obličeje,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Roušky jsou buď jednorázové (také se jim často říká lékařské nebo chirurgické, jsou vyrobeny z mikrovlákna a jsou na jedno použití), nebo látkové na opakované použití. O ty je důležité správně pečovat.

Látkové roušky by se měly prát minimálně na 60 stupňů, odděleně od běžného prádla. Stačí použít obyčejný prací prostředek. Po vyprání a usušení je dobré roušku přežehlit. Roušky lze usušit i v sušičce.

Ústenky můžete také vyvařit. „Je nutné, abychom nechali roušky ve vodě vyvařit po dobu minimálně pěti minut. Po vyvaření necháme roušky ve vodě vychladnout. Následně roušky usušíme a v případě potřeby vyžehlíme, po vyvaření však není žehlení striktně nutné,“ radí ministerstvo zdravotnictví. Další tipy, jak pečovat o roušky, najdete zde.

Chirurgické roušky

Chirurgické roušky by se měly po jednom použití vyhodit. Doporučená doba používání jedné roušky je dvě až pět hodin podle doporučení výrobce. Na rozdíl od jara je možné jednorázové roušky koupit v e-shopech či lékárnách. Ceny se liší, cena za balení 50 kusů roušek se pohybuje kolem 200 korun.

„Jednorázovou roušku si nasaďte v případě, že jedete veřejnou dopravou, potřebujete si rychle něco zařídit na poště nebo vyzvednout léky v lékárně. Její životnost bývá kolem dvou hodin – ale může být i kratší, záleží na tom, zda víc mluvíte, nebo jste ji zadýchali – prostě je bezpečná jen do chvíle, než zvlhne,“ radí ministerstvo zdravotnictví.

Bavlněné a chirurgické roušky jsou podle ministerstva zdravotnictví mnohem účinnější než například šály či šátky.

Respirátory

Respirátory jsou účinnější než roušky. Chrání před průnikem virů a bakterií jeho nositele. „Respirátor má vyšší záchyt a je na rozdíl od roušek designován na to, aby byl schopen zachytit virové částice. Rouška chrání lidi kolem, zatímco respirátor chrání mě samotného,“ vysvětlil CNN Prima NEWS epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Respirátory se odlišují svým označením. Dva nejpoužívanější typy během pandemie koronaviru jsou FFP2 a FFP3. Zkratka FFP vychází z anglického termínu „filtering face piece“ (filtrační maska na tvář), číslo označuje míru ochrany.

Babiš mluvil o povinném nošení respirátorů FFP2, které zvládnou odfiltrovat až 95 procent pevných částic. Vhodné jsou také respirátory s označením KN95. Respirátory s označením KN95 by měly mít označení CE dokládajícího úspěšnou evropskou certifikaci.

Respirátory FFP3 jsou ještě účinnější než FFP2, jsou schopné zastavit viry a jejich minimální filtrační schopnost činí 99 procent.

Existují i respirátory s označením FFP1, ty však před koronavirem nechrání, hodí se spíše do prašného prostředí, na stavby nebo do sléváren. Chrání před většími prachovými částicemi.

A jakou mají respirátory životnost? I to se liší. Respirátory s označením R se dají použít opakovaně. Respirátory s označením NR jsou pouze na jednorázové použití a poskytují ochranu nanejvýš 24 hodin.

Podle epidemiologa Romana Prymuly jsou na trhu i respirátory dokonce až na 14 dnů. Prodává se k nim dezinfekční prostředek, po použití je lze dezinfikovat. V prodeji jsou i respirátory na pět použití. Vždy záleží na pokynech výrobce.

Tagy: