Dostálová: ANO chápe nářky zemědělců. Je potřeba lidem vysvětlit, za co bojují

Klára Dostálová (za ANO) v Partii Terezie Tománkové

K věci (79)

Čeští zemědělci se ve středu připojí k evropským protestům. Hnutí ANO chápe jejich nářky a argumenty, řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová. Podle ní je potřeba, aby lidé chápali, za co zemědělci bojují.

„Zemědělci chtějí, aby všichni měli stejné podmínky na evropském trhu,“ řekla Dostálová. Přestože žádná zemědělská nařízení nebyla ještě schválena, zemědělci zesilují protesty, aby upozornili na to, že pokud by ke schválení došlo, výrazně by to omezilo evropskou soběstačnost.

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci se zřejmě vyhnou části ekologických požadavků. Protesty v Česku to ale nezastaví

„Vezměte si omezení chovu dobytka jenom kvůli tomu, že krávy mají emise. Pokud k tomu omezení dojde, odkud budou Evropané brát hovězí maso? Z Brazílie? To není cesta k tomu, abychom pomohli evropským zemědělcům,“ sdělila Dostálová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Největší problém podle Dostálové mají zemědělci s tím, že nejsou stejná pravidla pro dovoz obilí ze třetích zemí, kvůli čemuž nejsou konkurenceschopní na vlastním trhu. „My jsme za hnutí ANO na Zemědělském výboru v Evropské unii navrhovali, aby na dovoz bylo clo, ale bohužel zástupci vládní koalice toto neodhlasovali,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Přestože zemědělci měli v minulosti obrovské zisky, v posledních letech jim podle Dostálové vzrostly náklady kvůli energetické krizi. „Protože se neukočírovala stavidla s třetími zeměmi, musí zemědělci dnes pšenici prodávat pod náklady. Sice měli nějakou rezervu, kterou postupně umořují, ale do budoucna to vnímají jako velké riziko a nebezpečí,“ řekla Dostálová.

K chystaným protestům se vyjádřil i ministr zemědělství Marek Výborný, který zemědělce poprosil, aby se protesty konaly spíše symbolicky na státních hranicích. „Velmi bych poprosil o to, aby skutečně nedošlo k nějakému narušení provozu,“ sdělil ministr.

Doplnil, že na jednání ministrů zemědělství EU 26. března bude usilovat o to, aby bylo ruské obilí, na jehož dovoz do Evropy si zemědělci mimo jiné stěžují, zařazeno na sankční seznam. „Není důvod, proč by v Evropě bylo jediné zrno z Ruska,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda chce sankce na dovoz ruského obilí. Může to vést k dalšímu zdražování, varují ekonomové

Tagy: