Války ve světě zhoršily i bezpečnost Česka. Je třeba jednat, shodli se Žáček a Vildumetzová

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

360° 2.11.2023

Bezpečnost v Česku se horší, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Připomněla, že ještě v roce 2017 byla Česká republika šestou nejbezpečnější zemí na světě, letos je na 12. místě. Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) situaci nevidí tak dramaticky. Podle něj je potřeba zaměřit se na informovaní veřejnosti.

„Na bezpečnostní výbor chodí všechny bezpečnostní složky a jasně říkají, že se bezpečnostní situace zhoršuje. Je to dané jak válečným konfliktem na Ukrajině, tak teď na Blízkém východě,“ popsala Vildumetzová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS a připomněla, že ještě v roce 2017 byla Česká republika šestou nejbezpečnější zemí na světě. „Minulý rok už jsme se posunuli na osmé místo a v letošním roce už jsme dvanáctí,“ podotkla Vildumetzová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nelegálních migrantů se musíme zbavit. Žádný pakt Evropě nepomůže, shodli se politici

„Musíme zpřísnit azylový zákon a trestní zákoník. Je třeba na situaci nějakým způsobem reagovat,“ řekla poslankyně a upozornila, že když do České republiky přijde nějaký občan, získá azyl a bezpečnostní složky následně identifikují, že jde o problémovou osobu, je pak prakticky nevyhostitelná. „Měli bychom se této otázce velmi intenzivně věnovat a snažit se pomoci všem bezpečnostním složkám,“ dodala.

Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) situace není zas tak dramatická. „Pokaždé když si pozveme představitele bezpečnostní komunity, včetně zpravodajských služeb, tak na základě informací přijímáme usnesení, že je bezpečnostní situace stabilní,“ popsal Žáček. Zároveň ale připustil, že je třeba se připravit na možné zhoršení. „Je naší povinností ubezpečovat veřejnost, ale také ji připravovat, protože tady máme velké dluhy například v práci s občany, kteří nevědí, jak mají na některé situace reagovat,“ připustil Žáček a dodal, že bezpečnostní složky v souvislosti s děním v Gaze a Izraeli přijímají určitá opatření, ale občané by měli vědět, jak zareagovat ve specifických situacích.

K informování veřejnosti by podle něj měly sloužit bezpečnostní složky. „My asi nebudeme chodit mezi lidi a říkat jim, co mají dělat, ale měli bychom podpořit všechny zástupce orgánů, které toto mají dělat dlouhodobě, a měli bychom je do toho tlačit,“ sdělil Žáček.

Tagy: