Chemické i jaderné zbraně a kybernetický útok. Biden připustil reálné hrozby z Ruska

Prezident Joe Biden (na snímku z 16. března) odlétá 23. března na jednu z nejvýznamnějších prezidentských cest.

Vývoj války na Ukrajině (23.3.2022)

Chemická válka ze strany Ruska je reálnou hrozbou, prohlásil před odletem na summit Evropské unie (EU) i Severoatlantická aliance (NATO) americký prezident Joe Biden. Mezi tématy, o nichž budou vedoucí představitelé tento týden jednat, je i to, jak reagovat v případě, že se Vladimir Putin rozhodne použít jaderné zbraně nebo zahájit masivní kybernetický útok, informuje web americké CNN.

Těsně před tím, než Biden odletěl z Washingtonu, na otázku týkající se rizika chemické války odpověděl, že se domnívá, že jde o „reálnou hrozbu“. O jeho proslovu informoval web CNN.

„Nyní je ruský prezident Vladimir Putin přitlačen ke zdi. Nepředpokládal rozsah ani sílu naší jednoty. A čím více je zatlačen ke zdi, tím horší taktiku může použít,“ varoval Biden před odletem do Evropy.

Začátkem týdne Biden také prohlásil, že Putinovo klopýtnutí na Ukrajině by ho mohlo přimět ke znepokojivým možnostem, přičemž se obává především kybernetických útoků. „Všechno, co musím říct, řeknu, až tam budu,“ řekl před nástupem na palubu sedmihodinového letu do Belgie.

Bidenova návštěva Evropy je považována za jednu z nejvýznamnějších prezidentských cest v poslední době. Jeho návštěva v Bruselu a Polsku má zdůraznit jednotu protiruských kroků evropských zemí i USA ve snaze zastavit krveprolití na Ukrajině.

Západní sankce zatím Putina nezastavily. Není také jasné, zda k tomu napomohou nové kroky, které se očekávají tento týden – včetně sankcí vůči stovkám členů dolní komory ruského zákonodárného sboru a změn v rozmístění sil NATO na jeho východním křídle.

Mimořádné summity NATO, Evropské unie a skupiny G7 se zaměří na spolupráci při trestání Ruska a poskytování podpory Ukrajině. Následná zastávka v Polsku má upozornit na masivní uprchlickou vlnu, kterou ruská invaze vyvolala, a ujistit spojence ve východní části NATO.

Bílý dům vyloučil, že by Biden navštívil samotnou Ukrajinu. Tamní představitelé totiž prohlásili, že by to byl silný symbol uprostřed války. Místo toho vydá své dosud nejpřímější prohlášení o jednotě Západu během války a sjednotí své protějšky v kritickém okamžiku. Dosud jedinou zahraniční návštěvou v Kyjevě byla ta českého premiéra Petra Fialy (ODS) s premiéry Slovinska i Polska.

Tagy: