Ruské influencerky se distancují od dění na Ukrajině. Mluví o hrdosti i podpoře Putina

Influencerky Anastasia Ivleeva a Xenija Sobčaková

Před týdnem Moskva omezila přístup k sociální síti Instagram. Mnozí Rusové si s tím ale hlavu příliš nelámou a zákaz obcházejí. To se týká i tamních influencerek. Žádná z nich se ale neodvážila kritizovat ruské válečné tažení na Ukrajině, sdílí jen své fotografie ze slunných pláží. Jiné se od války distancují, tvrdí, že jsou hrdé na svou zem, a vyjadřují podporu Putinovi.

„Sleduji, jak někteří respektovaní lidé spěchají psát sloupky do západních médií o tom, jak se stydí, že jsou Rusové a omlouvají se za to, že se narodili v Rusku. V New York Times dokonce zaznělo, že jsme selhali jako národ. No, bohužel se mnozí předhání v tom, kdo se od naší země distancuje dřív, podle mého proto, aby si zajistili alibi,“ píše jedna z nejznámějších ruských influencerek Anastasia Ivlejeva, která má pod přezdívkou Agent Girl na Instagramu téměř 19 milionů fanoušků.

Podle ní být Rusem není ostuda a na svou zem je hrdá. „Je nepřijatelné takto odpovídat za všechny Rusy, proto bych za sebe ráda řekla následující: Narodila jsem se v Rusku, jsem Ruska a neselhala jsem. Ani lidé v mém okolí,“ uvedla Ivlejeva. „Být Rusem není žádná ostuda,“ pokračovala blogerka.

„Kdybych teď psala sloupek do New York Times, řekla bych následující: V Rusku žije 144 milionů lidí různých národností, názorů a vyznání. Jsme rozdílní, často spolu nesouhlasíme a hádáme se i se svými nejbližšími. Naše země je v zásadě mnohem složitější a rafinovanější, než se zdá těm nejhorlivějším kritikům. Zůstávám tu a nechci, aby se v západním tisku říkaly podobné věci mým jménem,“ prohlásila ruská influencerka.

Ivlejeva byla jedna z mála, která na svém instagramovém profilu první den války sdílela černou fotografii s popiskem „Zastavte válku“. Později se rozepsala i o dění na Ukrajině, které označila za „katastrofální“. Později se však od celé situace raději distancovala.

Jsem Ruska a jsem na to hrdá

Cenzurní úřad Roskomnadzor označil sociální síť za extremistickou platformu, která schvaluje násilí vůči Rusům. Právě z toho důvodu ji minulý týden zakázal. Konec populární sítě tehdy oplakaly některé ruské influencerky, po několika dnech už ale našly způsob, jak opatření obejít. Na stránky se totiž dostávají s použitím privátní sítě VPN.

Podporu Ukrajině vyjádřila dříve jednoduchým heslem také například influencerka Julia Kovalová. Jiné blogerky však nyní raději dělají, že žádná válka neexistuje. Na svých profilech se chlubí fotografiemi v bikinách či exotických slunných pláží. O Ukrajině se nezmiňují.

Některé naopak tvrdí, že jsou hrdé na svou zem a podporují ruského prezidenta. Jednou z nich je herečka a influencerka Anna Khilkevichová, která má na svém Instagramu bezmála 10 milionů sledujících. Khilkevichová uvedla, že Rusko zažívá „složité a zajímavé časy“ a že žasne nad tím, „kolik lidí utíká ze země při jakémkoli náznaku turbulence“.

„Touto fází projdeme se vztyčenou hlavou a všem ukážeme, co jsme zač a co umíme. To jsme dělali vždycky. Jsem Ruska a jsem na to hrdá. Jsem se svou zemí. Jsem doma,“ uvedla Khilkevichová. Podporu vyjádřila také ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. „Naše země a prezident potřebují naší podporu víc než kdy předtím,“ napsala v příspěvku.

Ruskou propagandu podpořila na svém instagramovém profilu také Xenia Borodina. Ta jeden ze svých posledních příspěvků uvedla větou, že „ji všichni dobře znají, a pokud jde o děti, nehodlá mlčet“. „Když je novinářům v přímém přenosu na ukrajinském televizním kanále dovoleno vyzývat k zabíjení ruských dětí, překračuje to všechny hranice. Všechno ruské můžete nenávidět, jak chcete. Ale vyhrožování dětem si zaslouží trest. Jakou musí být člověk zrůdou, aby ho vůbec něco takového napadlo,“ rozčílila se influencerka s 18 miliony fanoušků. Jaký konkrétně případ měla na mysli, však neuvedla.

Oporu má Putin také v některých ruských celebritách a sportovcích. Web Expres například připomíná delegaci olympioniků, která Putina podpořila přímo na sjezdu na moskevském stadionu Lužniki minulý týden. Šéf Kremlu tam pronesl projev a obhajoval v něm takzvanou „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině. Kromě toho, že měli sportovci na krku zavěšené medaile, na bundách měli také připnutá písmena Z v ruské trikoloře, tedy symbol, jímž se na frontě označuje ruská technika.

Tagy: