BIS varuje před špiony z Ruska a Číny. Kupa bezcenných papírů, reagoval Ovčáček

BIS varovala před špiony z Číny i Ruska. Ovčáček: Kupa bezcenných papírů

Především ruským a čínským špionům na našem území se věnuje v úterý zveřejněná zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS). Omezení ruských zpravodajců na našem území podle ní brání velikost diplomatické mise a čínští špioni zase využívají otevřenost Česka ke svým investicím. Mimo to se výroční zpráva věnuje také nebezpečí terorismu.

Zpravodajská služba má informace o smrti pátého člověka z Česka na Blízkém východě, jak uvedla ve výroční zprávě. „BIS získala v roce 2019 informaci o tom, že jeden z dobrovolníků, který odjel bojovat na Blízký východ, nejspíš zemřel. Na místě zůstává už jen pár jednotlivců. Jejich návrat do Česka je nežádoucí,“ uvedl mluvčí tajné služby Ladislav Šticha.

Bezpečnostní analytik vysvětlil, proč se zpravodajská služba případného návratu těchto lidí obává. „BIS ale vyjadřuje také obavy, že pokud by se někdo vrátil, sehrály by roli radikalizačního faktoru v části české muslimské komunity. Je nutné bedlivě sledovat, zda se tito lidé nevrací a nemobilizují další lidi, aby odjeli také bojovat, nebo ještě hůř, aby provedli teroristické útoky na našem území,“ řekl bezpečnostní expert Miroslav Mareš.

Výroční zpráva BIS se věnuje působení čínské zpravodajské služby. Podle BIS vloni při své činnosti využívaly tradiční krytí jako diplomaté, novináři či akademici. „Jejich zájem cílil na široké spektrum oborů, ať se jednalo o technologická témata, vojenství, bezpečnost, infrastrukturní projekty, zdravotnictví, ekonomiku, životní prostředí, nebo témata mezinárodní i domácí politiky,“ píše se ve zprávě.

Mnoho ruských diplomatů pro jejich službu pracuje

Podle zpravodajské služby intenzita čínských zpravodajských aktivit v Česku nezaostává za těmi ruskými. „Na rozdíl od Ruské federace oni nepotřebují přes Českou republiku demontovat alianci nebo sabotovat Evropskou unii. Jim jde spíš o byznysovou záležitost,“ řekl bezpečnostní expert Andor Šándor.

„Počet ruských diplomatů, z nichž část pracuje pro ruské zpravodajské služby, je stále příliš vysoký. Bohužel, eliminovat se příliš nedá,“ sdělil Šticha. „Ruské zpravodajské služby udržují v českém prostředí rozsáhlou agenturu. Dokonce se spekuluje, že ruští agenti jsou nasazováni v okolních zemích. Mezi diplomaty se mohou ukrývat agenti ruských tajných služeb,“ řekl Mareš.

Kupa bezcenných papírů

Výroční zpráva BIS za rok 2019 má 24 stránek. Na informace ve zprávě na svých webových stránkách a na Twitteru nereagovalo ruské ani čínské velvyslanectví v Praze. Reagovali ale čeští politici. Opozice BIS oceňuje. Podle nich svou práci dobře odvádí i pod tlakem Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman totiž službu dlouhodobě kritizuje.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana CNN Prima NEWS zaslal vyjádření, ve kterém uvedl, že výroční zpráva je kupa bezcenných papírů. „Prezident republiky se obřadných úklon některých politiků před kupou bezcenného papíru nehodlá účastnit,“ napsal mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda zprávy tajných služeb bere dostatečně na vědomí. „My pečlivě sledujeme zprávy služeb o případných krocích a vlivu ze zahraničí. Věci jsou zohledňovány v celé řadě strategických dokumentů,“ sdělil Hamáček.

Opozice práci BIS chválí

„Opakovaně oceňuji, že Bezpečnostní informační služba České republiky pod vedením jejího ředitele i v těžké době a pod tlakem prezidenta se nebojí věci pojmenovat pravým jménem. I veřejná část výroční zprávy je jasná a definuje rizika, která ČR hrozí,“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. „Myslím, že si zaslouží naši podporu, protože čelí nebývalým útokům,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Závěry BIS je podle ní třeba brát vážně.

Zpravodajská služba varuje před rizikem zneužití velkých státních zakázek ve prospěch firem či států. Konkrétní projekty tajná služba ve své výroční zprávě za minulý rok neuvádí.

Tagy: