Bledý, vyzáblý a strašidelný. Australský podzemní mravenec nese jméno lorda Voldemorta

Australští vědci objevili hluboko pod zemí dosud neznámý druh mravence. Díky svému vyzáblému a vybledlému vzhledu dostal drobný tvor vyzbrojený mohutnými kusadly jméno Leptanilla voldemort. Vědci pojmenovávají nové druhy podle postav z popkultury poměrně často. „Svou“ můru má i Donald Trump.

V hloubce 25 metrů pod povrchem země objevili australští vědci neznámý druh podzemního mravence z podčeledi Leptanilla, uvedl deník The Mirror. „Žijí výhradně v podzemí a mají bledé vzezření. Vypadají velmi strašidelně," popsal pro australskou televizi ABC podobu mravence Mark Wong, myrmekolog (odborník na život mravenců) z University of Western Australia. „Jsou extrémně štíhlí a mají ostrá kusadla,“ dodal výzkumník.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa se děsí zamoření ohnivými mravenci. Jejich bolestivé kousnutí může vést ke smrti

Právě strašidelný vzhled inspiroval vědce k pojmenování tvora po proslulém černokněžníkovi z knih o Harrym Potterovi. Wong přiznává, že vyrostl na knihách a filmech o čarodějnickém učni. Jeho oblíbenou postavou byl právě lord Voldemort, který je v knihách a ve filmech  označován jako „ten, jehož jméno se nesmí vyslovit.“ Co se týče podzemního mravence, měl Wong podle svých slov silné nutkání zvolit tajuplný název „mravenec, který nesmí být jmenován.“

Vědci si od objevu slibují řadu nových zjištění. „Ani zkušení výzkumníci se s podzemními mravenci nesetkávají často,“ vysvětluje Wong.

Bizarní vědecké názvy nejsou vzácností

Vědci každoročně objeví tisíce nových živočišných druhů a organismů. Každý z nich je potřeba pojmenovat. „Druh beze jména je pro vědu neviditelný,“ uvedla pro televizi ABC  výzkumnice mořského světa Helen O´Neillová z Národní australské sbírky ryb (ANFC). „Nemůžete kategorizovat nebo chránit druh, pokud nemá jméno," dodala O´Neillová.

Tímto způsobem byl podle BBC například v roce 2019 pojmenován nově objevený druh včely Paramonovius nightking jako „Noční král“ s odkazem na postavu ze slavného seriálu Hra o trůny. V roce 2011 vědci pro změnu, jak napsal časopis Live Science, pojmenovali druh australské mouchy s objemným, zlatavě zabarveným zadečkem jako Scaptia (Plinthina) beyonceae, což je odkaz na americkou zpěvačku Beyoncé.

Svého „vlastního“ živočicha se dočkal i bývalý americký prezident Donald Trump. Jedná se o křehkého motýla (můru) žijícího v jižní Kalifornii. Motýl z podčeledi makadlovek dostal v roce 2017 název Neopalpa donaldtrumpi. „Vzhledem k jeho chomáčkům chlupů, výskytu v USA a Mexiku i křehkému prostředí, v němž motýl žije a které je třeba chránit, jsem opravdu neměl jinou možnost, než motýla pojmenovat po prezidentovi," vysvětlil volbu netradičního jména podle CNN evoluční biolog Vazrick Nazari.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sršeň asijská se znovu objevila v Česku

Tagy: