Evropa se děsí zamoření ohnivými mravenci. Jejich bolestivé kousnutí může vést ke smrti

Vědci bijí na poplach. Na Sicílii se objevil červený ohnivý mravenec (Solenopsis invicta), „jeden z nejinvazivnějších druhů na světě“. V reálu to znamená, že by se tento druh mohl rozšířit po celém kontinentu. „Šíří se extrémně rychle. To, že se objevil v Itálii, bylo na jednu stranu překvapení, na druhou jsme ale věděli, že tento den přijde,“ řekl Mattia Menchetti z Institutu evoluční biologie ve Španělsku.

Je známo, že jeho bodnutí je bolestivé a může způsobit pustuly, kožní pupínky vyplněné hnisem, a alergické reakce, které mohou vést až k anafylaktickému šoku.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa čelí invazi zabijáckých sršní. Útok dravého roje může být pro člověka smrtelný

Domovinou ohnivých mravenců byla Argentina, ale prostřednictvím světového obchodu a svou extrémní invazní schopností se rychle rozšířili do dalších oblastí. Etablovali se v Austrálii, Číně, Karibiku, Mexiku, USA, a dokonce i v Tichomoří. „Po celá desetiletí se vědci obávali, že dorazí i do Evropy. Nemohli jsme uvěřit svým očím, když jsme to viděli,“ řekl Menchetti webu Daily Mail.

Průzkumy vědců odhalily 88 mravenišť na ploše 4,7 hektaru, v některých jsou umístěny tisíce mravenců. Místní obyvatelé uvádějí, že pro ně tito mravenci nejsou ničím novým, s jejich kousnutími bojují už několik let. „Tvrdí, že bolestivá kousnutí od tohoto druhu mravenců zažívají několik let, minimálně od roku 2019, takže mravenci na Sicílii jsou už nějakou dobu,“ řekl Menchetti. Vědci se domnívají, že oblasti, kde se tento druh nachází, budou ve skutečnosti mnohem větší, píše web deníku The Guardian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se změní klima v Česku

Aby vědci zjistili, jaký druh se dostal na Sicílii, analyzovali DNA mravenčích královen a porovnali ji s genomy mravenců z celého světa. Zjistilo se, že na Sicílii se dostal druh buď z USA, nebo z Číny. Experti vytvořili model, který předpovídá, kam se druh rozšíří příště. Podle něj se ohniví mravenci objeví na sedmi procentech evropského kontinentu, přičemž toto číslo má díky klimatickým změnám vzrůst. Riziko zamoření hrozí především polovině evropských měst včetně Londýna, Amsterdamu či Říma. „Šíření napomáhají velké evropské přístavy,“ řekl Roger Vila, hlavní autor studie.

Tagy: