FIFA chystá revoluci: Ofsajdy ve fotbale má kompletně hlídat technologie

Hlavní řídící organizace světového fotbalu FIFA má v plánu hru zase o něco více „odlidštit“. Už několik let se jednotlivé soutěže učí žít se systémem VAR, tedy videorozhodčím. Nedokonalosti tohoto prvku se po světě rozebírají takřka týden co týden. Jedním z negativ, které má být primárně pozitivem, je pozdější odmávání ofsajdů, kdy asistent rozhodčího nechá situaci dohrát. A to se občas ukazuje jako nebezpečné – proto se má v budoucnu hlídání postavení mimo hru svěřit do rukou technologie.

V éře před systémem VAR asistent rozhodčího zdvihal praporek takřka bezprostředně poté, co v hlavě situaci vyhodnotil jako ofsajdovou. Případně s drobnou prodlevou. Každopádně ruka mu vystřelila nahoru, jakmile nabyl přesvědčení, že se fotbalista ocitl v postavení mimo hru. Samozřejmě, chybovat je lidské, a tak úspěšnost nikdy nemohla být stoprocentní.

S příchodem videorozhodčího je chybovost prakticky nulová, byť některé situace – ať už v tuzemsku, či třeba na ostrovech v Premier League – jsou kontroverzní i po „přezkumu“. Trend je v současnosti takový, že i když má pomezní sudí pocit, že útočící hráč byl v těsném ofsajdu, nechá při rodící se šanci s gólovým potenciálem ruku dole, čímž akce pokračuje. Až po jejím vyvrcholení letí praporek vzhůru. Pokud se mýlil a padl gól, kolegové u videa verdikt opraví – branka platí. A když naopak jeden tým vstřelil gól, který se podle asistenta zdál být regulérní, ale nebyl, obsluha u VAR opět zasáhne.

Takovéto nastavení má do fotbalu přinést více branek. Zamezit fatálním rozhodnutím, která označí za neregulérní situaci, která je zcela v pořádku. Jenže má to i stinnou stránku, o níž se fotbalová veřejnost přesvědčila třeba v pondělí.

Wolverhampton v Premier League přivítal Liverpool. V 86. minutě se na bránu domácích řítil hvězdný Mohamed Salah. Brankář Rui Patrício proti němu vyběhl, aby útočníkovi hostů zmenšil střelecký úhel, při tom se ale srazil se spoluhráčem Coadym, který ho zasáhl kolenem přímo do hlavy. K brankáři, který zůstal bezvládně ležet na trávníku, okamžitě přiběhli lékaři. Ošetřování zabralo 13 minut a vyžádalo si i použití kyslíkové masky. Gólman opustil hřiště na nosítkách.

K děsivým obrázkům plynoucím ze snahy Patrícia zneškodnit šanci Salaha vlastně vůbec nemuselo dojít. Krátce po střetu – když bylo jasné, že gól nepadne – totiž pomezní signalizoval ofsajd, hlavní sudí ho pak odpískal. A právě zbytečné nebezpečné situace jsou jedním z důvodů, proč chce organizace FIFA práci s ofsajdem zdokonalit.

Technologie na MS v Kataru? Pandemie plány přibrzdila

Už na nedávném mistrovství světa klubů v Kataru FIFA testovala přelomové posuzování ofsajdů. Speciální systém funguje na principu takzvané „goal line technology“, kdy v nejlepších soutěžích světa hlavní rozhodčí dostane signál, zda míč kompletně překročil brankovou čáru. V případě novot ohledně ofsajdu by znamení takřka okamžitě po přihrávce na hráče pohybujícího se na hraně obrany soupeřova týmu dostal asistent.

Jak tato vymoženost funguje? Umělá inteligence hlídá pohyb všech hráčů na hřišti a dokáže perfektně identifikovat okamžik, kdy fotbalista přihrává na spoluhráče nacházejícího se na hranici ofsajdu. Dokonce je tak přesná, že odhalí i to, když se útočník nachází v ofsajdu pouhou špičkou kopačky. Informaci během jedné či dvou sekund obdrží pomezní a zvedá ruku.

Vlastní přesvědčení asistenta by tak v budoucnu nemělo hrát roli, na trávníku bude prakticky jen kvůli signalizaci. Cesta k tomu je ale ještě dlouhá.

FIFA původně počítala s tím, že revoluční věc z projektu nazvaného „VAR techology 2.0“ poprvé v plném rozsahu obslouží mistrovství světa v Kataru v roce 2022. Pandemie koronaviru ale tento plán komplikuje a není jasné, zda se tak stane. Každopádně v nejbližších dnech má organizace formou rozsáhlé zprávy zveřejnit poznatky, které nabrala při testování na zmíněném katarském šampionátu klubů.

Podle zkušeného anglického rozhodčího Marka Clattenburga je idea FIFA správná. „Vyhlídka na zavedení poloautomatické ofsajdové technologie je velmi zajímavá. Řídit zápas Premier League představuje obrovský tlak. Jedna chyba a jste pro všechny terčem na sociálních sítích i v médiích. Tudíž rozhodčí přijmou jakoukoliv pomoc, která jim zajistí určitou vrstvu ochrany,“ podotkl 46letý sudí pro Daily Mail.

Incident ze začátku tohoto týdne, při kterém byl zraněn brankář Wolves Rui Patrício, považuje za nešťastný, podle Clattenburga ale pomezní žádnou chybu neudělal. „Zesílilo to kritiku na asistenty rozhodčích, že nechávají praporek dole, dokud není určitá pasáž hry kompletní. V tomto případě bylo správné, že asistent počkal. To nebyl jeden z těch scénářů, kdy měl asistent při rozhodování projevit větší přesvědčení. Bylo to opravdu těsné,“ dodal rozhodčí.

Tagy:
technologie Premier League FIFA fotbal Katar sport rozhodčí Liverpool FC ofsajd VAR Rui Patrício Wolverhampton Wanderers FC asistent rozhodčího Mark Clattenburg Mohamed Salah Mistrovství světa ve fotbale pandemie covidu-19