Vědci předpovídají kolaps polárního víru. Mimořádně krutá zima hrozí i Česku

Žena s deštníkem

Počasí 29.9.2022 6:09

Podle odborníků z redakce Severe Weather může být letošní zima výrazně chladnější než ty předešlé. Hrozí totiž, že teploty do hlubokého podprůměru srazí aktivita polárního víru, který přinese i častější sněhové srážky na území Evropy.

Formující se polární vír, který bude provázet zimní sezonu, se aktuálně potýká s rušivou událostí. Ta může ovlivnit počasí na celé severní polokouli. Podrobnou analýzu atmosférického jevu zveřejnil web Severe Weather.

„Silné tlakové systémy v nižších vrstvách atmosféry vysílají energii do stratosféry a tím ovlivní jeho počáteční vývoj,“ uvádí autoři studie. Pro celou zimní sezonu je přitom klíčové, v jakém tvaru a podobě se polární vír v tomto období nachází.

„Polární vír by měl od nynějška přinejmenším směrem k začátku zimy postupně nabývat na síle. Dalším sekundárním účinkem těchto tlakových útvarů je zvýšená sněhová pokrývka,“ prezentují experti výsledky svého bádání.

Zhroucení polárního víru

„Jakmile tlakové systémy zesílí a do stratosféry se dostane více energie, může dojít k zhroucení polární víru,“ popisují analytici. První efekt avizovaného jevu se již na počasí zřejmě projevil. Na východě Spojených států a v některých částech Evropy se vlivem formujícího se víru vyskytly nadprůměrné sněhové srážky.

Očekává se, že se v České republice teploty mohou na nulu dostat už během října. Ostatně už v posledních dnech se na hřebenech českých hor objevil první sníh. Například v Krkonoších u Luční boudy v nadmořské výšce 1 415 metrů bylo v půlce září okolo dvou centimetrů vlhkého sněhu. Kvůli silnému větru stojí lanovka na Sněžku.

Tagy: