Pusťte se do boje proti škůdcům rostlin doma i v zahradě

Podzimní období svádí k péči o pokojové rostliny, avšak nesmíme zanedbávat ani ovocné stromy. Vše je přitom možné provést bez jakýchkoliv jedů – za pomoci sofistikovaných nástrah, které dokonale zničí škůdce. Jak tedy co nejsnáze provést ochranu ovocných stromů a pokojových rostlin?

Ze škůdců ovocných stromů je jednoznačně nejhorším obaleč jablečný, který znehodnocuje plody vaší práce. Nikdo z vás zajisté nechce při podzimní sklizni být překvapený tím, kolik jablek jeví známky červivosti. Obaleč proniká jablkem až do jeho jádřince, proto jsou jediným spolehlivým znakem chodbičky a poškozený střed plodu.

Naštěstí, pro boj s obalečem je možné využít velice šetrné biologické přípravky, které obsahují parazitické hlístice. Ty spolehlivě zahubí všechny housenky, avšak k první aplikaci postřiku s hlísticemi přistupujte již během podzimu. Zakoupený přípravek rozmíchejte v doporučeném poměru s vodou, nalijte do postřikovače a postříkejte dokonale celý strom. Tím dosáhnete maximálního efektu a úspěchu. Postřik s hlísticemi je možné provádět ještě i v prosinci.

U pokojových rostlin jsou nejčastěji přítomni saví škůdci nebo smutnice. Jde o malé mušky, které žijí v substrátu rostlin a jejich vývojová stadia poškozují kořenový systém rostlinám.

Aby bylo omezeno riziko napadení smutnicemi, v podzimu a zimě maximálně omezte hnojení a také zmenšete množství zálivky na jednu rostlinu tak, ab substrát nebyl trvale zamokřený, což těmto malým škůdcům vytváří ideální podmínky pro vývoj.

Jednoduché zjištění stavu substrátu proveďte instalací lepových pásků k rostlinám. Žluté trojúhelníčky smutnice lákají a zneškodní je. Při silném napadení ale tento prvek nestačí a je potřeba zasáhnout razantněji, například pomocí postřiku.

Významným škůdcem pokojových rostlin jsou také svilušky. Jde o malého broučka, který saje šťávu z listů, pokojové rostliny následně chřadnou, při silném napadení se také objevují jemné pavučinky. Bez včasného zásahu rostliny hynou. Účinná prevence je nutná především v panelákových bytech, a to rosením nebo používáním odpařovačů.

Tagy: