Ovocné stromy a keře potřebují tu správnou péči i na podzim

V začínajícím podzimu je vhodné se kromě zahradních rostlin a péče o trávník věnovat i ovocným stromům a keřům, které vyžadují také péči, což jim zajistí nejen dobré přezimování, ale také podpoří výnos v příštím roce. Pojďme se podívat na to, co podzimní péče o stromy obnáší.

Podzimní péče o ovocné stromy může začít už nyní. Podívejte se na stav koruny, pokud je příliš hustá nebo obsahuje větší množství suchých větví, je zapotřebí zasáhnout. Větve, které dělají hustou korunu, si pouze označte a prořezávejte tehdy, až přejdou do zimního spánku, tedy shodí veškeré listí a upadnou do fáze spánku.

Tento krok je ale nevhodný u třešní a višní, jejich prořezávka se provádí ve fázi zralých plodů. Nevhodně zvolený čas jejich prořezávky vede ke klejotoku, který může skončit až celkovým uschnutím. Suché větve je možné ze všech stromů odřezat i nyní, avšak při zachování minimálního poškození. Rány po řezu zacelte pomocí štěpařského vosku.

U rybízu, josty a dalších ovocných keřů je možno prořezávat už i teď, tedy pokud už na větvičkách není listí. Zde je nutné pro zlepšení zdravotního stavu vyřezat veškeré staré větve. Díky tomu velmi razantně zlepšíte kondici i keřům, které jsou staré přes 20 let a jinak byste je raději vykopali a zasadili nové.

Po prořezávce se zaměřte na prevenci proti škůdcům. Určitě je vhodné se zaměřit na to, zda listí není zkroucené, většinou to značí napadení mšicemi. Pro postřik sáhněte po směsi kypřicího prášku, rostlinného oleje a vody. Na mšice perfektně funguje i slabý roztok mýdlové vody. Při silnějším napadení nezapomeňte na opakování postřiku, zničí totiž poslední zbytky těchto savých škůdců.

Posledním krokem zářijové péče je vypletí míst pod ovocnými stromy a keři. Důkladně plochu zbavte plevelů, mechanická likvidace je sice manuálně náročnější, ale účinná a neškodná.

V zarostlých místech a pod ovocnými keři se často ukrývají slimáci, kteří zde kladou vajíčka. Je tedy možnost, jak se těchto vývojových stadií zbavit, protože po vypletí se mohou stát terčem ptáků. Případně jej spařte horkou vodou. Slimáci jsou obrovský problém, protože ve vlhkém a teplém létě, které letos bylo, mají ideální podmínky pro přežití a málo predátorů z nich dělá jedny z nejhorších škůdců na zahradě. Prostory pod ovocnými stromy a keři následně obohaťte kompostem a zapravte jej i zlehka do půdy. Hnojení přichází až na podzim, nejlépe až těsně před prvními mrazy.

Tagy: