Češi se prý nejraději věnují bowlingu. Fotbalový svaz s výsledky výzkumu nesouhlasí

Žádný fotbal, hokej ani tenis. Podle průzkumu Národní sportovní agentury (NSA) je mezi Čechy, kteří aktivně sportují, nejpopulárnější bowling nebo kuželky. Naopak fotbal naprosto propadl a stejně jako florbal se nedostal ani do první patnáctky. Naopak z pohledu divácké atraktivity kraluje lední hokej s lyžováním. S výzkumem, který by měl sloužit jako podklad pro rozdělování miliardových dotací, ale nesouhlasí například zástupci fotbalového svazu, Slavie nebo Sparty. Částečně se od něj distancuje také agentura, která předsedovi NSA Milanu Hniličkovi průzkum dodala.

Kdo čekal, že mezi českými sportovci a diváckými nadšenci vládne fotbal, tak se mýlil. V průzkumu NSA se do elitní patnáctky „sportů z pohledu atraktivity pro aktivní sportování“ nevešel, skončil až sedmnáctý. Suverénem žebříčku se, možná trochu překvapivě, stal bowling s kuželkami. Druhý skončil tenis a za ním cyklistika.

„Byl jsem překvapený. Myslel jsem si, že fotbal je nejsledovanější. Ale ženy ho podle tohoto průzkumu vůbec nesledují. Je to i určitý signál pro fotbalové prostředí, aby po vzoru Anglie a jiných udělalo z fotbalu rodinnou zábavu,“ řekl na úterní tiskové konferenci Hnilička. Průzkum se uskutečnil loni v říjnu na velkém vzorku pět tisíc lidí nad 15 let. V nabídce bylo 105 sportovních odvětví, které reprezentují národní svazy.

Kolektivním sportům se ale obecně „nedařilo“. Nejvýše postavený je volejbal, který uzavírá první sedmičku. Lední hokej je až čtrnáctý, Češi ho zřejmě nejraději sledují jen na obrazovce. V pořadí „sportů z pohledu divácké atraktivity“ totiž suverénně vyhrál. V tomto ohledu už bylo postavení fotbalu lepší, skončil osmý a u mužů dokonce třetí. Jen u žen si dvaadvacet hráčů pobíhajících za „kulatým nesmyslem“ popularitu stále nezískalo.

Jóga je údajně sledovanější než zápasy MMA

Postavení kopané v žebříčku průzkumu NSA se ale nezdá fotbalovým funkcionářům. „Označit fotbal jako osmý sport z hlediska atraktivity je poměrně diskutabilní tvrzení, pokud použiji velmi diplomatický tón. Například údaje o televizní sledovanosti hovoří úplně jinak,“ uvedl pro web iDnes.cz šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda s tím, že určitě není jediný, koho zajímá, kdo výzkum zpracovával.

Předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík pochopení pro výsledky ankety také nenašel. „Fotbal i hokej jsou jednoznačně nejsledovanější televizní sporty. Zaráží mě také, že například golf, který má dokonce vlastní TV kanál, je až na 68. místě. Nebo MMA: opravdu je v době svého boomu ve sledovanosti až za jógou?“ poukázal Malík na další překvapivá zjištění, která z průzkumu vyplývají.

Svoboda mohl najít odpověď na svou otázku na Twitteru. V oficiálním prohlášení NSA stojí, že výzkum realizovala ve spolupráci s výzkumnou agenturou Český národní panel. Firma NMS Market Research, jeden z provozovatelů Českého národního panelu, ale s tímto výkladem nesouhlasí.

„NSA neuvádí správné info. Autor výzkumu je NSA a jejich tým, panel pouze poskytl repre vzorek a nijak nemohl ovlivnit analýzu a interpretaci nebo kvalitu dotazníku. To by opravdu přes naše agentury neprošlo a nechceme s takovou prací být spojováni. NSA připravila dotazník a panel poskytl kvótní vzorek populace. Samotný sběr dat dělala NSA a její tým,“ napsala agentura na Twitteru.

Rozčarování ve Spartě i Slavii

Jedním z důvodů, proč NSA výzkum provedla, je získání dalších podkladů pro přerozdělování dotací na provoz sportovních svazů a asociací. Při finálním rozhodování má mít zhruba třicetiprocentní váhu, zbytek obstarají tvrdá data. S tímto postupem ale nesouhlasí například zástupci fotbalové Sparty nebo Slavie.

„AC Sparta Praha a SK Slavia Praha se společně důrazně ohrazují proti tomu, aby byl sportovní výzkum (...) použit jako podkladový materiál pro stanovení klíče pro rozdělování miliard korun ze státních dotací pro sport. Takto neprofesionálně provedený průzkum nelze jako kritérium dotace v žádném případě akceptovat,“ píše se v oficiálním vyjádření na webových stránkách Sparty.

Kluby jsou prý ochotné se finančně podílet na případném novém výzkumu, který by podle nich byl daleko více vypovídající. „Pokud NSA chce marketingové průzkumy veřejného mínění při rozdělování státních dotací zohledňovat, což považujeme za velmi diskutabilní, navrhujeme, aby nový průzkum oblíbenosti a atraktivity sportů v ČR zpracovala minimálně jedna renomovaná mezinárodní agentura. Navíc s podmínkou, že o účelnosti a zaměření takového výzkumu bude vedena diskuse se zástupci sportovních svazů,“ dodává Sparta ve společném prohlášení.

Sledovanosti vládnou zimní sporty

Ve zveřejněném výzkumu, který by mimo jiné mohl sloužit jako podklad k přerozdělování dotací, se kromě propadu fotbalu a dominance bowlingu najdou i podivuhodné výsledky. Například florbal je v tabulce aktivního provozování až na 26. místě. Lidé si prý spíše zahrají billiard (22.) nebo minigolf (13.), případně se věnují sportovní lukostřelbě (21.) nebo střelbě z kuše (24.).

Tabulku divácké atraktivity ovládl lední hokej před lyžováním a atletikou. Nadvládu zimních sportů potvrdil pátý biatlon, šesté krasobruslení a desáté rychlobruslení se short trackem. Za relativně „nudné“ se podle výzkumu dá považovat MMA (68.), před kterým se umístil například vodní motorismus (75.), modelářství (71.), mažoretky (57.), akrobatický rock and roll (49.), skiboby (41.), sport psích spřežení (37.) nebo estetická skupinová gymnastika (32.).

Prakticky ve všech ukazatelích (celkových, na základě pohlaví, podle příjmů, při rozdělení na sportovce a nesportovce nebo podle velikosti bydliště) se vysoko umístilo lyžování. Nejhůře skončilo sedmé (u nesportovců u aktivního provozování), v tabulkách divácké atraktivity dokonce jen jednou „vypadlo z elitní trojky“. Dvanáct ze třinácti kategorií ovládl lední hokej.

Češi ale prostě nejraději hrají bowling nebo kuželky. U mužů se sice oba sporty umístily až za cyklistikou, u žen však už žebříčku dominovaly. Celkově jsou oblíbenější aktivity pro jednotlivce nebo v menších skupinkách. „Prim hrají individuální sporty. Ukazuje se, jakým směrem společnost míří. Dalším faktorem je dostupnost sportovišť pro některé sporty,“ komentoval Hnilička na tiskové konferenci závěry výzkumu.

Tagy: