Branky, body, infekce. Za nárůstem počtu případů covidu v Evropě může být i fotbalové Euro

Velká Británie oznámila nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem za posledního půl roku. Počet nových covidových případů v Evropě za minulý týden oproti tomu předchozímu také vzrostl – o 64,3 procenta. Může to mít souvislost s fotbalovým Eurem, během něhož se fanoušci po celém kontinentu houfovali v narvaných hospodách a v závěru turnaje dokonce i na tribunách? Podle odborníků to není vyloučeno.

Anglie v minulém měsíci zažila fotbalový boom. Její reprezentace na Euru poprvé od roku 1966 sahala po velkém mezinárodním úspěchu, jízdu Harryho Kanea a spol. až do finále proti Itálii s napětím prožívali lidé jak v restauračních zařízeních, tak na stadionu ve Wembley.

Zájem o závěrečný duel turnaje byl nad řekou Temží tak ohromný, že ho přímo u trávníku nakonec sledovalo mnohem více lidí, než povoluje pro pandemické časy předepsaná šedesátitisícová kapacita ikonické arény.

S odstupem několika dnů je nemusí mrzet jen finálová porážka, ale i něco důležitějšího. V zemi totiž opět stoupá počet nakažených koronavirem, před víkendem činil denní přírůstek 54 674 případů. Odborníci přitom poukazují na fakt, že zhoršení situace v Evropě může mít souvislost právě s nedávnou fotbalovou horečkou.

„Nejde jen o to, kolik jedinců se potkalo přímo na stadionu,“ vysvětlovala už před pár dny Catherine Smallwoodová ze Světové zdravotnické organizace (WHO). „Z hlediska epidemie je přece problematické i to, jak se ke hřišti vůbec dostali. Že za zápasem mnohdy cestovali v přeplněných autobusech. Že po skončení utkání často skončili v barech. Právě podobné situace velmi napomáhají šíření viru.“

Německý ministr vnitra Horst Seehofer už dříve označil rozhodnutí UEFA povolit odehrání závěru Eura před plnými (či přinejmenším částečně zaplněnými) stadiony za absolutně nezodpovědné. A s odstupem to vypadá jako rozumná námitka.

Třeba edinburghské úřady uvedly, že zápasy fotbalového šampionátu podle všeho navštívily zhruba dva tisíce Skotů nakažených covidem. A Skotsko sice dva své zápasy hrálo v Glasgow, 18. června se však s Anglií utkalo v Londýně, jehož ulice se toho dne z velké části obarvily do modro-bílé.

Statistiky naznačují, že někteří ze Skotů si zřejmě do britské metropole nepřivezli jen vlajky a neuhasitelnou žízeň, ale i nevítaného neviditelného společníka.

„Už zhruba deset dnů po začátku Eura došlo v Anglii, Skotsku i Walesu k nárůstu počtu nakažených,“ uvádí profesor medicíny Paul Hunter z University of East Anglia. „Nemůžeme to samozřejmě dokázat žádnými nezpochybnitelnými ukazateli, je ovšem těžké úplně vyloučit možnost, že právě fotbalový šampionát mohl být důležitým faktorem pro další vlnu epidemie ve Velké Británii.“

Jinými slovy: Sedm dnů po premiérovém utkání Anglie na turnaji zaznamenali v této zemi 32procentní nárůst nakažených. O týden později už byl 74procentní. Ve Skotsku pak šlo ve stejných fázích o skok vyjádřený ciframi 114 procent a 132 procent.

„Fotbal k tomu mohl přispět pochopitelně nejen docházením lidí na stadion, ale i četným sledováním zápasů v restauracích, sdílením sportovního zážitku s ostatními,“ souhlasí profesor Paul Elliott z Imperial’s School of Public Health. „Tím se jen vracíme k důležitosti udržování rozestupů.“

Častá námitka proti podobným teoriím zní, že zmutovaný virus nyní roste leckde, zdaleka nejen v oblastech, které pobláznil fotbalový karneval. Třeba podle další odbornice, Marie van Kerkhoveové z WHO, je však prostě jen škoda, že to občas sami koronaviru neuváženými kroky děláme snadnější.

Argumentuje tím, že vedle Skotska se epidemická situace poslední dobou zhoršila i v jiných zemích, jejichž reprezentační mužstva se účastnila turnajových utkání s benevolentnějšími fanouškovskými podmínkami.

Například z petrohradského klání proti Rusku (16. června, 24 540 diváků) se hned 120 finských příznivců vrátilo domů s nákazou. V součtu se dvěma zbylými utkáními mužstva je pak doplnilo 180 dalších krajanů.

Podobně přitom za zápasem cestovali i čeští fandové do Maďarska (bitvu proti Nizozemsku vidělo na místě 52 834 lidí), francouzští do Rumunska (souboj proti Švýcarsku navštívilo 22 642 lidí) či Velšané do Amsterdamu (osmifinále proti Dánsku se hrálo před 14 645 lidmi).

„Já bych třeba do Budapešti na náš zápas nejel, i když jsem očkovaný dvěma dávkami,“ řekl epidemiolog Rastislav Maďar, byť v Česku následně k žádnému novému covidovému megaboomu (prozatím) nedošlo.

Čísla nakažených každopádně nerostou jen v Anglii, ale přinejmenším mírně i v Itálii (tedy v zemi, jejíž reprezentace hrála finále Eura), Dánsku a Španělsku (jejichž výběry bojovaly v semifinále). Dostat se v posledních turnajových fázích přímo na stadion Wembley bylo pro lidi z těchto končin sice hodně nesnadné, zase však mohl do hry vstoupit faktor plných hospod a ulic.

Výsledek? Třeba ve Španělsku je za poslední dva týdny na sto tisíc lidí ve věku 20 až 29 let přes tři tisíce infikovaných.

„Už dříve jsem varoval, že mutace delta se vymkne naší kontrole,“ upozorňuje lékařský odborník Rafael Bengoa z Institute for Health and Strategy in Bilbao.

Van Kerkhoveová vyzdvihuje země, které v době Eura včas zavedly přísná pravidla pro kontrolu navrátilců z ciziny. Bez nich by to prý mohlo dopadnout ještě hůř. I tak ovšem stejně jako mnoho dalších expertů varuje, že následky fotbalové lehkovážnosti může Evropa dohánět nejen v létě, ale ještě na podzim.

„Musíme si uvědomit, že svět je stále velmi zranitelný,“ vysvětluje. „Každá nezodpovědnost nás vystavuje riziku dalších vln pandemie. Pokud viru umožníme se šířit, pak to udělá. Když jsem viděla fotky lidí z plných hospod, jak bez roušky slaví fotbalová vítězství z Eura, bylo to pro mě nesmírně frustrující.“

Na úplném startu pandemie k šíření covidu v jižní Evropě velmi přispěl fotbalový duel Ligy mistrů Atalanta Bergamo – Valencia, který se konal 19. února 2020. Měl na svědomí tolik infikovaných, že se mu zpětně přezdívá Partita Zero – Zápas nula; to podle běžně používaného termínu „pacient nula“.

Podobně výrazně asi do epidemiologických čítanek nevstoupí žádné utkání nedávno skončeného Eura. Že ale tenhle turnaj při potírání covidu zrovna příliš nepomohl, o tom asi není sporu.

Tagy: