Brány hradů a zámků se otevírají. Po zimní přestávce si na mnohých místech připlatíme

Vstupné na některé památky se zdražuje.

Za památky si lidé připlatí

Brány hradů a zámků se ve čtvrtek na většině míst otevřou po zimní přestávce. Na prodloužený víkend mnoho z nich navíc chystá speciální sváteční programy. Současně ale návštěvníky nepotěší u pokladny. Na některých památkách si totiž letos za vstupné připlatíme.

Umýt okna, utřít prach, opravit střechu a posekat zahradu. Všichni na zámku v Českém Krumlově ve středu od rána dělali, co je v jejich silách, aby bylo na čtvrteční otevření vše připravené.

ČTĚTE TAKÉ: Na 1 500 bývalých komunistů dostane nižší důchod. Sociální správy již mají jejich seznam

„Přípravy vrcholí pochopitelně už celý měsíc. Zámek takzvaně odzimováváme. Jednotlivé prohlídkové trasy se obnažují, otevírají,“ uvedl kastelán zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Jenže asi u 90 procent památek musel Národní památkový ústav reagovat na zdražování. Stát totiž nehradí všechny jejich náklady. Za vstupné si tak letos připlatíme.

„My si musíme částečně vydělávat, a to včetně mzdových prostředků. Peněz je všeobecně méně, ceny jsou vyšší a my musíme zajistit správu památkových areálů,“ vysvětlil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Například na českokrumlovském zámku dospělí zaplatí místo dřívějších 240 korun 300 korun. Za zvýhodněné vstupné je to zdražení ze 190 na 240 korun. Dětem se vstupné naopak mírně zlevnilo. Čtyřčlenná rodina si za exkurzi letos připlatí rovnou stokorunu, celkem uhradí 780 korun.

Zřejmě nejvíce se na návštěvníky přitom těší tamní medvědi. Celou zimu prý nespali a bylo jim velmi smutno. „Je to zvíře, které potřebuje lidskou pozornost. Když tady nejsou návštěvníci, tak je vidět, že prostě teskní,“ sdělil ošetřovatel medvědů Jan Míša Černý.

Hlavní sezóna od čtvrtka začíná i na hradě Lukov u Zlína. Vstupné se zde nezdražuje. Čtyřčlenná rodina zaplatí 220 korun a jako bonus si může pohladit dřevěnou medvědici.

„V podstatě jsme usoudili, že není důvod zdražovat, protože se chceme prezentovat jako zřícenina otevřená rodinám a chceme, aby k nám rodiny svou cestu našly,“ poznamenal předseda Spolku přátel hradu Lukov Jiří Holík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zaměstnanci České pošty si polepší. Na navýšení platů vynaloží společnost stovky milionů

Tagy: