Británie se chystá legalizovat autonomní jízdu. Má zvýšit bezpečnost na dálnicích

Odchod Velké Británie z Evropské unie vyvolal doslova vlnu rozepří. Někteří tento zásadní krok vítali, jiní jej naopak bouřlivě kritizovali. Každopádně se teď ukazuje, že minimálně jedno pozitivum brexit přece jen přinese. Spojené království totiž chce řidičům a jejich moderním vozům umožnit automatizovanou jízdu, a to již od konce roku 2021. Evropská unie zatím nic takového nechystá.

Nepůjde však o plnohodnotnou autonomní jízdu třetího stupně, kterou znáte například z elektromobilů Tesla. Sundat ruce z volantu bude řidič moci pouze za přísných pravidel a jen v ojedinělých situacích. Konkrétně na dálnicích a do rychlosti pouze 60 km/h, informuje web Autocar. Použitelný tedy bude zejména v zácpách nebo zhuštěné dopravě.

Spolupráce dvou asistenčních systémů

Technologie, kterou vůz musí mít, aby mohl na britských ostrovech jezdit autonomně, vychází z dnes již dobře známých asistenčních systémů. Tím prvním je ALKS (Autonomous Lane-Keeping System – název se může lišit auto od auta), který vozidlo udrží v jízdním pruhu. Tím druhým je takzvaný adaptivní tempomat neboli ACC (Adaptive Cruise Control), jenž reaguje na rychlost aut před vámi a na základě toho umí brzdit a zrychlovat.

Stejné systémy lze využívat i v České republice, pouze s tím rozdílem, že u nás nesmíme sundat ruce z volantu. A jestliže to přesto uděláme, systém nás rychle upozorní, ať jej znovu uchopíme. Nejdříve akusticky a vibracemi, poté se sám deaktivuje.

Podle britského ministerstva dopravy by tato technologie mohla zlepšit bezpečnost silničního provozu, lidská chyba totiž podle něj přispívá k více než 85 procentům nehod. Ministerstvo dále zdůrazňuje, že autonomní jízdu povoluje zatím jen velmi opatrně. Nevylučuje však, že v blízké budoucnosti by se rychlostní limit mohl zvýšit až na 110 km/h.

O zavedení částečně automatizované jízdy ve Spojeném království se rozhodne 28. května. Povolena by pak případně mohla být už od konce letošního roku.

Tagy: