Popularita Alžběty II. v Česku Brity překvapuje, říká expert. Popsal význam místa pohřbu

Vazby na britskou královskou rodinu má i Česká republika. Rozloučit se s Alžbětou II. se tak jela řada Čechů.

Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci v Londýně

Velkou Británii v pondělí čeká nabitý den. Po 60 letech se zde koná státní pohřeb. Na ten se do Spojeného království jela podívat i řada Čechů. Vztah tuzemských občanů k britské královské rodině popsal pro CNN Prima NEWS Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu pro Českou republiku.

Naposledy měl v království státní pohřeb Winston Churchill. Nejen pro Brity to tedy bude výjimečná událost. „Ve Westminsterské katedrále bude přes dva tisíce lidí, dalších 800 v kapli svatého Jiří ve Windsoru. Bude to náročné pro všechny členy královské rodiny,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu pro Českou republiku.

Vokáč také dodal, že je velmi signifikantní, kde se pohřeb bude odehrávat. „Je to v místech, kde si královna Alžběta II. vzala svého chotě prince Philipa a zároveň zde byla v 25 letech korunována na britskou panovnici,“ uvedl.

Jeden z největších Philipových počinů

Mimo jiné i díky programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu má na britskou královskou rodinu vazby také Česká republika. Cenu založil princ Philip před 65 lety. „V královské rodině, tehdy ještě konzervativní, neměl tak silnou pozici, ale královna ho vždy ve všech aktivitách podporovala,“ řekl Vokáč. Uvedl také, že podle Alžběty II. bylo založení programu jedním z největších počinů jejího manžela. Organizace pomáhá milionu a půl mladých lidí po celém světě.

Se zesnulou královnou se do Londýna jela rozloučit i celá řada Čechů. „Naši britští kolegové tomu nevěří, když říkám, že britská královna je v České republice obrovsky populární,“ dodal Vokáč s tím, že královská rodina ztělesňuje program, který princ Philip založil, a který stojí na odhodlání, vytrvalosti, píli a spravedlnosti.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Bylo jí 96 let. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy: