Brusel zaplavily traktory protestujících. Ve městě hořelo a létaly dělobuchy, popisuje reportér

Protestující zemědělci v Bruselu zapalovali ohně.

Francouzští zemědělci to nevzdávají

Belgický Brusel ve čtvrtek zaplavila asi tisícovka traktorů. Zemědělci, kteří si stěžují například na drahé úvěry nebo levný dovoz z Ukrajiny, v centru zapalovali ohně a házeli dělobuchy. Ve městě, do kterého se na summit Evropské unie sjeli světoví lídři, sledoval situaci reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha.

Protesty evropských zemědělců, které začaly už loni, se postupně rozšířily z východní části Evropské unie na západ. Farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci. Belgičtí a francouzští zemědělci využili čtvrtečního summitu EU v Bruselu, aby dali svou frustraci najevo i před politiky.

Přímo v belgickém hlavním městě byl i reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha. „Centrum Bruselu zaplavila zhruba tisícovka traktorů. Dostat se do města bylo takřka nemožné. Městská hromadná doprava do centra ani nevjížděla,“ popsal Říha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří zemědělci ještě čekají na dotace za loňský rok. Nemají na nájmy a musí propouštět

Demonstarce zemědělců doprovázely nepokoje. „Protestující zapálili například jednu z koloběžek, používali i dělobuchy. Pocit frustrace byla velmi intenzivně cítit,“ sdělil Říha. Dodal, že proti některým demonstrantům museli policisté použít vodní děla.

Krátce po šesté hodině byly protesty rozehnány. „Policisté nastoupili na náměstí, uhasili veškeré ohně, které zde hořely,“ sdělil Říha. Podotkl, že vlna odporu se v Bruselu vzedmula právě proto, že na místo přijeli světoví lídři.

Ve Francii to také vře

Již dva týdny trvají protesty také ve Francii a komplikují život domácím i zahraničním dopravcům. Někteří přiznávají, že mají strach přes zemi jezdit. „S blokádami nemám problém, bojím se ale o sebe. Stává se, že přijdou, převrhnou kamión a spálí všechno, co je uvnitř,“ uvedl španělský řidič Antonio Pozo Fernandez pro francouzský web franceinfo.

Podobné zkušenosti z aktuálních cest přes jih Francie mají i někteří čeští řidiči. „Řidiče vytáhli z auta, dva demonstranti ho násilím drželi a zbytek prostě vyplenil náklad. Není to nic příjemného, když tam na vás zaútočí 30 lidí,“ uvedl dispečer dopravní společnosti ESSA Jaroslav Franc.

Jeho společnost tam proto zatím kamióny neposílá. Další řidič se sice setkal „jen“ se slovními útoky, ale zpoždění, které nabral, ohrozilo náklad. „Když jsem šel za policisty s tím, že mám naložené čerstvé maso, tak mi řekli, ať se obrátím na pojišťovnu a vypadnu,“ popsal řidič dopravní společnosti Petr Mihalík.

Tagy: