Brutální vražda na Hané: Muž ubodal otce a sourozence. Zvítězila nenávist, řekl u soudu

Trojnásobnou vraždu členů jedné rodiny v Kostelci na Hané ve středu začal řešit brněnský krajský soud. Státní zástupkyně požaduje pro 30letého pachatele 30 let vězení, nebo doživotí. Znalec napočítal u mrtvých téměř 250 bodných ran, které jim měl muž zasadit dvěma noži.

Podle obžaloby předposlední dubnový den loňského roku tehdy dvětadvacetiletý muž brutálním způsobem zaútočil nožem na svého bratra, sestru a otce. Plán se mu prý v hlavě rodil několik dní. „Pachatel skutečně po předchozím uvážení naplánoval de facto likvidaci členů své rodiny. I otrlí kriminalisté byli šokovaní intenzitou toho útoku a brutalitou použitého násilí,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Olomouckého kraje Jan Lisický.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální vražda cizince v Praze: Oběť ukopali k smrti a uřízli jí ucho. Soud odvolání zamítl

V jedné ruce měl podle kriminalistů bojový a ve druhé zákopový nůž. Vešel do pokoje svého 23letého bratra a začal ho bodat do hlavy, krku, hrudníku, břicha i nohou – soudní znalec napočítal osmdesát ran. Mladík neměl podle žalobkyně šanci přežít a vykrvácel.

Pak měl pachatel počkat na příchod 21leté sestry. Po marném boji umřela také – vykrvácela z víc než stovky ran. Mladší, tehdy 17letou sestru, která jediná přežila, zamkl útočník na toaletě a vyčkával na příchod otce. „Opět brachiální likvidační útok vedený na krk. Otec se pokusil z místa utéct. Byl pachatelem pronásledován a venku před vstupními dveřmi do domu byl ubodán,“ popsal Lisický.

Důvod? Rodina prý chtěla, aby se z domu odstěhoval. Navíc ho podle jeho slov bezdůvodně uráželi. Obžalovaný vinu nepopírá a ke všemu se před soudem přiznal. „Plánoval jsem to, ale do poslední sekundy jsem nevěděl, jestli se to stane. Nenávist u mě zvítězila a spáchal jsem to. Nenáviděl jsem je, všechny tři,“ uvedl při výslechu.

V Kostelci jsou vzpomínky na tragédii ještě stále velmi živé. Lidé, kteří byli ochotni s námi mluvit na kameru, žádají vrahovo co nejpřísnější potrestání. „Je to hrozné. Měli by ho taky tak odstranit,“ uvedl jeden z dotázaných. „Vždyť to byl kamarád, ten jeho tatík,“ doplnil další s tím, že by si pro vraha dokázal představit i trest smrti.

Státní zástupkyně ve středu před soudem muži navrhla třicetiletý trest, případně doživotí. Jednání bylo zatím odročeno a rozsudek by mohl padnout nejdříve v březnu, po vyslechnutí znaleckých posudků. K průběhu jednání se zatím ale ani obhájce ani státní zástupce nechtějí vyjadřovat.

Tagy: