Brutální pokusy na štěňatech: Americkým Kongresem hýbe skandál

Kongresem Spojených států amerických hýbe skandál, který odhalila nezisková organizace zabývající se osvětou ohledně zbytečného utrácení peněz za pokusy na zvířatech. Podle zjištění organizace byly peníze amerických daňových poplatníků využity na kontroverzní experiment s koronaviry v čínském Wu-chanu, ale i na brutální pokusy na psech v Africe.

Dvacet čtyři amerických zákonodárců z obou stran spektra podepsalo dopis poslankyně Nancy Maceové vyžadující vysvětlení od Anthonyho Fauciho jakožto ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci, který podezřelé výzkumy měl financovat. Podle nich by měl vysvětlit zapojení úřadů do pokusů, během kterých byly na psech testovány nové léky – navzdory tomu, že na jejich schválení nejsou pokusy na psech zapotřebí.

„Naši vyšetřovatelé zjistili, že Fauciho odbor poslal část grantu ve výši 375 800 dolarů do laboratoře v Tunisku, kde zdrogovaným psům zavírali hlavy do sítěných klecí, jež byly plné hladových krevsajících much, které psy pojídaly zaživa,“ uvádí ve svém prohlášení nezisková organizace White Coat Waste Project, která se zabývá investigacemi zbytečných pokusů na zvířatech a osvětou ohledně jejich alternativ. Podle nich bylo tomuto brutálnímu pokusu podrobeno 44 bíglů ve věku šest až osm měsíců – některým z nich byly před experimentem vyoperovány hlasivky, aby výzkumníci nemuseli poslouchat jejich zoufalé štěkání. „Kromě toho po devět nocí zavírali přes noc bígly samotné do klecí uprostřed pouště a používali je jako návnadu pro infikované mouchy,“ dodává organizace. Výzkum trval několik měsíců a na jeho konci byla přeživší štěňata utracena a pitvána.

Nejde o první nehumánní pokusy, ze kterých jsou Národní ústavy zdraví (jejichž součástí je i Fauciho odbor) obviněny. Organizace PETA zveřejnila dokumenty, které dokazují, že tamější výzkumníci pod vedením Elisabeth Murrayové od roku 2007 provádějí neuropsychologické pokusy na opicích – při operaci opicím způsobí trvalé poškození mozku a následně je podrobují hladu a žízni či se je snaží vyděsit realistickými maketami hadů či pavouků. Tyto experimenty dostaly z kapes daňových poplatníků již více než 47 milionů dolarů, přestože nepřinesly ani jediný lék či jiný reálný výsledek.

Tagy: