Brutální záběry: Všude krev a chaos. Rusové Cherson zasypali bombami, zabili 23 civilistů

Obchod s potravinami, čerpací stanice, železářství, nádraží i křižovatka. Rusko během středy zasypalo Cherson bombami. Při útocích na ukrajinské město zemřelo 23 civilistů, dalších 46 lidí bylo zraněno, a to včetně dětí, informoval Kyjev. Ukrajinské úřady zveřejnily velmi brutální snímky, které ukazují následky ruského teroru.

„Nádraží a křižovatka, dům, železářství, supermarket s potravinami i čerpací stanice. Víte, co tato místa spojuje? Krvavá stopa, kterou Rusko zanechává svými bombami. Těmi zabíjí civilisty v Chersonu a Chersonské oblasti,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Akt zoufalství? Rusko používá tanky určené k exportu. Ukrajinci zničili kolos za 100 milionů

Ukrajinská hlava státu rovněž zveřejnila fotografie, na nichž je vidět totální spoušť po ruském bombardování – rozbořený supermarket, zranění i mrtví civilisté i kaluže krve na podlaze.

Počet mrtvých se neustále navyšuje. Zelenskyj ve středu sdělil, že si ruské útoky v Chersonu vyžádaly 21 obětí a 48 zraněných. „Všichni jsou civilisté. Za jeden neúplný den a v jednom regionu,“ upozornil.

Bilance ze čtvrtečních zpráv napovídá, že svým zraněním podlehli další dva lidé. „Teroristický stát nadále terorizuje civilisty. Rusko zabilo v Chersonu 23 lidí a dalších 46 zranilo,“ informoval poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko s odvoláním na šéfa chersonské vojenské správy Oleksandra Prokudina.

Geraščenko rovněž požádal zdravé obyvatele Chersonu, aby darovali krev pro záchranu lidí, kteří nyní bojují o život. Úřady ve městě vyhlásily zákaz vycházení, potvrdil Prokudin na Telegramu. Opatření zdůvodnil chystanou policejní operací.

Cherson byl v první fázi invaze jediným větším ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Během loňského podzimu však Ukrajinci započali drtivou protiofenzivu na severozápadě i na jihu země. Za poměrně krátkou dobu získali zpět tisíce kilometrů čtverečních včetně Chersonu. Ten osvobodili 11. listopadu 2022.

Tehdy Moskva oznámila, že její vojska dokončila stažení z pravého, tedy západního břehu Dněpru. Od té doby okupanti na jihoukrajinské město pravidelně posílají dělostřelecké a vzdušné útoky.

Tagy: