Budeme spát venku a čekáme, co přijde, píší Češi. Silné zemětřesení v Maroku má tisíce obětí

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Podle marockých úřadů si zemětřesení vyžádalo přes dva tisíce mrtvých, 2 059 lidí je zraněno a 1 404 z nich je v kritickém stavu. Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. K největším škodám ale podle ministerstva došlo mimo města. Odborníci hovoří o nejsilnějších otřesech století. V zemi jsou i desítky Čechů, kteří tráví v Maroku svoji dovolenou. Redakci CNN Prima NEWS se ozvala skupina tuzemských cestovatelů, již Marokem projíždějí na motorkách.

„Tak nám tu proběhlo zemětřesení o síle 7 stupňů. Nastala evakuace a budeme spát venku. Motorky jsou snad v bezpečí. Má přijít druhá vlna, tak čekáme, co bude,“ napsali na sociální sítě Češi, kteří právě projíždějí Marokem na motorkách. Včera v 10 jsme opustili Marrákeš, asi něco mezi nebem a zemí. Zůstat tam, tak nevím, co by nastalo. Nyní jsme v poušti, hotel je popraskaný, ale všichni jsme v pořádku, i motorky. Jen nevíme, co bude dál a jak budou vypadat silnice,“ informovala redakci z místa Táňa, členka skupinky motorkářů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Britské letectvo chrání lodě převážející ukrajinské obilí, tvrdí deník. Působí nad Černým mořem

„V systému DROZD je registrováno 81 českých cestovatelů pro oblast Maroka. Na náš zastupitelský úřad se zatím neobrátil žádný občan, který by byl v ohrožení života v souvislosti se zemětřesením. Někteří cestovatelé se na naše kolegy v Rabatu obrátili s žádostí o prověření dostupnosti letiště. Situaci nadále sledujeme. Již nad ránem jsme rozeslali zprávu prostřednictvím systému DROZD a v provozu je také nouzová linka našeho velvyslanectví,“ řekla redakci CNN Prima NEWS Mariana Wernerová, vedoucí oddělení komunikace ministerstva zahraničních věcí.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky zhrouceného minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Ještě před příjezdem těžké techniky se lidé snažili rozebírat sutiny rukama, píše agentura Reuters.

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech. V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

„Země se třásla asi 20 sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil dolů z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir dodal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

Maročané zveřejňují videa, na kterých je vidět, jak se některé budovy proměňují v trosky. Turisté a další lidé natočili videa, na nichž lze pozorovat, jak lidé evakuují restaurace v Marrákeši, zatímco z klubů zní dunivá hudba.

„Hrozná zpráva o ničivém zemětřesení, které zasáhlo Maroko. V myšlenkách jsem s těmi, kteří při této katastrofě přišli o své blízké. Upřímnou soustrast všem obyvatelům Maroka,“ napsal na sociální síti X ministr zahraničí Jan Lipavský. „Velmi mě zasáhla noční zpráva o silném zemětřesení v Maroku, které si vyžádalo řadu obětí. Maroko je úžasná země s neobyčejně srdečnými lidmi. Jsem si jist, že Evropská unie a Česká republika udělají vše, aby pomohly tuto katastrofu zvládnout,“ napsal europoslanec Tomáš Zdechovský.

„S velkým zármutkem sleduji následky ničivého zemětřesení v Maroku. Vyjadřuji soustrast rodinám obětí a přeji to nejlepší těm, kdo přišli o své domovy. Česká republika je připravená poslat do Maroka potřebnou pomoc,“ napsal Fiala.

V Dillí, kde začal summit skupiny vyspělých ekonomik G20, svoji soustrast vyjádřili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí nebo předseda Evropské rady Charles Michel. „Hlubokou soustrast“ projevili podle agentury AFP také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. Soustrastné poselství marockému králi Muhammadu VI. poslal například finský prezident Sauli Niinistö.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu 7 stupňů Richterovy škály.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají podle agentury AP běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a vyžádaly si tisíce obětí.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a Alžírsku.

Tagy:
zemětřesení Maroko Alžírsko Portugalsko Světové dědictví UNESCO Severní Afrika United States Geological Survey Marrákeš Rabat Vysoký Atlas