Budoucnost bydlení v Česku: Pronájem, nebo žít ve vlastním?

Vlastní bydlení je zásadním tématem milionů Čechů. Jít do svého je ale dnes velmi náročná disciplína. Situace na trhu s nemovitostmi není pro kupující právě příznivá. Ovlivňuje ji řada faktorů: Vysoká inflace, která výrazně ukrajuje z platů, z nichž je potřeba našetřit dost vysoký základ na hypotéku, jejíž úroky dosahují nepříjemných výšin. To všechno ve výsledku znamená, že na vlastní bydlení má dnes jen málokdo. Jaký je výhled do budoucna a je novou šancí na vlastní bydlení pro mnohé lidi podílové vlastnictví, které ale zatím v Česku není příliš populární? O tom všem jsme mluvili s expertem Janem Kučerou.

Úroky hypoték dosáhly letos závratných sedmi procent a třeba i pro ty, kteří mají slušně našetřeno, tak udělaly hypotéku nedosažitelnou.

„V tuto chvíli se člověk, který je v nájmu, pokud nemá našetřenou spoustu peněz anebo nevydělává vysoké peníze, budoucí půlrok, rok k vlastnímu bydlení těžko dostane,“ předpovídá Jan Kučera, spoluzakladatel Portálu podílů.

Nemovitostí na prodej přibývá

Lidé se zbavují domů i bytů. Nemovitosti v hodnotě nad deset milionů korun totiž podle Jana Kučery nejsou financovatelné kvůli vysokým úrokům hypoték. „Abyste si koupili byt za deset milionů s úrokem sedm procent, potřebujete mít dvacet procent vlastních zdrojů, potřebujete dva miliony mít své. A z těch osmi milionů platíte sedm procent ročně jen na úrocích, a tak se dostáváte na 60–65 tisíc na splátku za měsíc u hypotéky,“ objasňuje.

Bytů i domů na prodej je tedy dost, ale není, kdo by je koupil. Většina lidí zůstává v nájmech a dobrovolně i nuceně vyčkává na příznivější chvíli, což ve výsledku znamená, že trh s nemovitostmi zamrzá a ceny stagnují.

„Všichni věří, že se situace uklidní a hypotéky se dostanou na úroveň dvou, tří procent, kde jsou financovatelné. Potom zase můžeme počítat s tím, že ceny nemovitostí porostou. V momentě, kdy se začne ekonomická situace stabilizovat, tak je velmi pravděpodobné, že lidi budou mít chuť kupovat nemovitosti.“

Na to si ale podle spoluzakladatele Portálu podílů Jana Kučery budeme muset počkat. A konkrétní termín, kdy bude situace příznivější, se těžko odhaduje. „Máme vysokou inflaci, jsou drahé energie, lidé nevědí, co bude. Tak se vlastně vytratili z trhu lidi, kteří kupují nemovitosti pro vlastní bydlení, a investoři, kteří kupovali skrze levné hypotéky nemovitosti v zajímavých lokalitách. Tyto dvě skupiny, které dělaly 75–80 % trhu, tady dneska moc nejsou.“

Možnosti nabízí podílové vlastnictví

Češi podle Jana Kučery vždy preferovali vlastní bydlení před pronájmem, což považuje za správné. Současně ale upozorňuje na možnost, kterou v oblasti pořizování nemovitostí nabízí podílové vlastnictví. Obzvláště v případě ideálního vlastnictví, kde se o jednu nemovitost dělí jen dvě strany. „Tady je velký prostor, kdy vy si dohledáte druhého vlastníka, domluvíte se, koupíte to za levnější peníze, protože tak se obvykle podíly prodávají. Je to cesta, jak se k tomu vlastnímu bydlení dostat.“

A využít se dá také zdánlivě nevýhodné situace, kdy je část domu v exekuci. „Můžete si koupit jako rodina půlku bytu v Praze a víte, že druhá půlka bytu půjde do dražby. A když si můžete druhou půlku dokoupit z dražby, najednou máte celou nemovitost s diskontem třeba 20 %, takže je to určitá cesta, jak se můžete k těm levnějším nemovitostem dostat,“ radí Jan Kučera.

Zaujalo vás podílové vlastnictví jako možnost nabytí majetku nebo naopak šance na získání peněz?

Tagy: