Bulharsko na začátku války zachránilo Ukrajině krk. Tamější prezident teď kope do Zelenského

Bulharská administrativa se začíná kriticky rozcházet v pohledu na válku na Ukrajině. Zatímco premiér Nikolaj Denkov hájí Kyjev, prezident Rumen Radev se opakovaně opřel do Ukrajiny s tím, že sama válku pouze prodlužuje. Na začátku ruské invaze to přitom bylo právě Bulharsko, které tajnými dodávkami zbraní možná zachránilo budoucnost Ukrajiny, napsal web Politico.

V Bulharsku se o sebe neustále tříští dva naprosto protichůdné názory na válku na Ukrajině. Jedna část politiků zastává proruský názor, druhá naopak pomáhá Kyjevu. Názorová polarita zasáhla tamější nejvyšší politická patra, do křížku se pustili premiér a prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedej bože, aby válka dorazila i k vám. Zelenskyj se s bulharským prezidentem neshodl

Že má prezident Rumen Radev k Moskvě blízko, se vědělo delší dobu. „Proruský Radev vyhrál prezidentské volby v Bulharsku,“ napsala například Al-Džazíra v roce 2016. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu ale Radev razil spíše neutrální postoj a své osobní názory skrýval.

Možná jste nezachytili: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odletěl z Turecka českým speciálem

Ještě když přijel Radev v květnu minulého roku za někdejším prezidentem Milošem Zemanem do Prahy, odsoudil společně s ním ruskou agresi. Teď šéf Bulharska mluví jinak.

Začalo to roztržkou s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který za Radevem přiletěl do Bulharska. Na tiskové konference na začátku července Radev prohlásil, že válka na Ukrajině nemá „žádné vojenské řešení“ a „více zbraní“ nepomůže.

Zelenskyj se s ním pustil do slovní potyčky a řekl, že Rusko vede vyhlazovací válku s Ukrajinou a bulharská vláda udělala dobře, když poslala Kyjevu zbraně. Informoval o tom web Politico.

Radev se opřel do Kyjeva

Radev následně ve stejné rétorice pokračoval. V pátek novinářům řekl další myšlenku, za kterou čelil tvrdé kritice ze strany Kyjeva i vlastního kabinetu. „Ukrajina trvá na bojování v této válce. A tento účet jí platí celá Evropa,“ řekl bulharský prezident.

„Myslím, že je načase, abychom začali střízlivě a objektivně přemýšlet o ukrajinské válce a o našem postoji k ní. Bulharští vládní činitelé by měli přestat vnímat bulharskou armádu jako skladiště cizí armády,“ doplnil. Na jeho slova upozornila turecká agentura Anadolu Agency.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Prezidenta sepsula Ukrajina, ukrajinská ambasáda v Bulharsku i bulharský premiér Nikolaj Denkov.

„Naopak, tím, kdo trvá na pokračujících bojích v této válce, je kruh lidí kolem Putina. Oni začali válku. Nejrychlejší způsob, jak to zastavit, je vyzvat tytéž lidi, aby odveleli své jednotky pryč,“ rozohnil se Denkov.

Ukrajinská ambasáda v Bulharsku podle agentury AP uvedla, že dodávky obranných prostředků Ukrajině nevedou k dalším obětem, ale naopak znamenají možnost záchrany více životů.

Tajná záchranná mise

Schizofrenie bulharské politiky se projevila už na samém počátku ruské invaze. Jen o tom tehdy ještě nikdo nevěděl. Web Politico téměř rok po začátku války přišel s investigativním materiálem, který ukázal, že Bulharsko potají poslalo Ukrajině ze začátku tolik potřebnou sovětskou munici, zbraně a palivo, což Kyjevu významně usnadnilo ustát první hodiny invaze.

V čele tajné operace tehdy stál premiér Kiril Petkov. Vzhledem k tomu, že v bulharském parlamentu sedí mnozí prorusky naladění jedinci, dodávky byly tajné. A tak zatímco Bulharsko veřejně deklarovalo, že nic Ukrajině neposílá, v pozadí dost možná Kyjevu zachránilo krk, napsal web.

Tagy: