Ústřice nebo koláč. Vydražené menu z Titaniku odhalilo, co cestující před katastrofou jedli

Velmi originální artefakt našel v rámci aukce památek spojených se zkázou zaoceánského parníku Titanic nového majitele. Do dražby šel zachovalý jídelní lístek zaznamenávající nabídku z prvního večera plavby. Kupec za něj zaplatil neuvěřitelných 83 tisíc liber (téměř 2,35 milionu korun), informoval web stanice CNN.

„Jídelní lístek, který byl značně potřísněn vodou a některé nápisy jsou tak nečitelné, se pravděpodobně ocitl v severním Atlantiku poté, co se Titanic 15. dubna 1912 v ranních hodinách potopil,“ uvedla v popisu položky britská aukční síň Henry Aldridge and Son Ltd.

ČTĚTE TAKÉ: Skvost malíře Picassa se vydražil za víc než tři miliardy. Dříve visel na stěně v obýváku

Zachráněný list obsahuje večerní menu ze dne, kdy legendární parník vyplul z irského Queenstownu. A odhaluje přepych, který si dopřávali cestující první třídy, napsala CNN. Jejich chuťové pohárky okusily například ústřice, hovězí svíčkovou s křenovou smetanou a pastinákovým pyré. Jako dezert byl servírován meruňkový koláč Bourdaloue či pudink Victoria.

Podle expertů jde skutečně o ojedinělý úkaz, který se z potopené zaoceánské lodi podařilo zachovat. Zajímavé také je, že nalezen měl být až začátkem tohoto roku mezi osobními věcmi kanadského historika, který žil v Novém Skotsku, kam záchranné lodě přivážely ostatky těch, kteří při katastrofě zemřeli. Jak se konkrétně k němu menu dostalo, ale není podle aukční síně známo – zemřel v roce 2017 a jeho rodina lístek našla zastrčený ve fotoalbu ze 60. let, informovala stanice CBS News.

Kapesní hodiny i přikrývka

A nejednalo se o jediný dražený předmět na sobotní aukci. Nejdražší položkou se staly kapesní hodinky švýcarské výroby, které vlastnil pasažér druhé třídy Sinai Kantor. Ruský přistěhovalec cestoval společně se svou manželkou Miriam do Spojených států, na rozdíl od ní ale tragické ztroskotání nepřežil. Hodinky se prodaly se za 97 tisíc liber (přes 2,7 milionu korun).

Dále se vydražila deka s tartanovým vzorem a nápisem White Star Line, patřící britské společnosti, která vlastnila a provozovala Titanic. Přikrývkou se měl jeden z přeživších zahřívat v záchranném člunu.

Titanic byl postaven s vizí, že půjde o největší z nejluxusnějších lodí své doby. Kolos se do povědomí veřejnosti ale nakonec zapsal tragédií. Ta ho postihla 14. dubna 1912 při plavbě ze Southamptonu do New Yorku po nárazu do ledovce. V Atlantiku našlo hrob více než patnáct set jeho pasažérů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzácný pohled do Titanicu. Badatelé zveřejnili záběry přímo ze ztroskotané lodi

Tagy: