Odešla velká osobnost, zapalte všichni svíčku. Na Hegerovou vzpomíná Margita a další

Hana Hegerová zemřela ve věku 89 let.

Známé osobnosti vzpomínají na Hanu Hegerovou

Do hudebního nebe v úterý odešla královna českého šansonu Hana Hegerová. Zpěvačce bylo 89 let. Poslední dny strávila po zlomenině krčku v nemocnici, kde zemřela obklopena svojí rodinou. Na legendární zpěvačku vzpomínají osobnosti českého showbyznysu.

„Mám ji pořád strašně rád. Je to velká škoda, že odešla taková velká osobnost,“ řekl o Hegerové operní pěvec Štefan Margita.

Podle Margity byla naprostá profesionálka. „Byla to hvězda a kteroukoliv písničku zazpívala, člověku šel mráz po zádech. Její koncerty byly zážitek. Bylo mi hodně líto, že přestala zpívat, a teď mi je hodně líto, že se dozvídáme tak smutnou zprávu,“ pokračoval pěvec. „Zapalte za ni všichni svíčku, byla to obrovská osobnost,“ dodal.

Haně Zagorové společně s Hegerovou odchází kus jejího raného dětství a mládí. „Já jsem ji jako dítě zbožňovala a chodila jsem ještě v Ostravě, kde jsem bydlela, na všechna její vystoupení. Nepamatuji si, že bych jediné vynechala,“ vzpomínala Zagorová.

Zpěvák Václav Neckář s Hegerovou společně zpíval v roce 1968 v Cannes na koncertě československé delegace na festivalu Midem. „Mockrát jsem byl na jejím koncertě v Divadle Na Zábradlí. Měli jsme se moc rádi, Hanka se mnou vystoupila v Lucerně v roce 1986 na mém pětitisícím koncertu, zpívali jsme Levandulovou. Setkal jsem se s ní ve špitále Na Homolce před pár lety. Tehdy jsme se objali naposledy. Budu na ni vzpomínat jako na velkou kamarádku a skvělou zpěvačku a herečku,“ řekl Neckář.

„Je to hrozné, ale hlavu prý měla úplně jasnou. Když je člověk moc vysílený, zlomit si krček v tuto dobu je opravdu hrozné a ji to holt dostalo,“ sdělila zpěvačka Marta Kubišová. „Já jsem měla moc ráda Carmen a ona mě taky,“ uvedla.

Podle hudebníka a textaře Jiřího Suchého dokázala Hegerová do svých šansonů přidat i krůpěj tragiky, kterou je odlišila, a neodmyslitelně patří do zlaté éry divadla Semafor. „Říkalo se, že je první dáma českého šansonu. Ale když jsme v revui Šest žen napsali písničku ,nešansonovou‘, poněvadž byla ovlivněna spíš jazzem, i to odvedla dokonale mistrovsky. Byli jsme hrozně rádi, když u nás setrvala pár let a když se pak v 70. letech zase vrátila,“ sdělil Suchý.

Smutná paní se smyslem pro humor

Petr Malásek v roli kapelníka její doprovodné skupiny strávil s Hegerovou celkem 24 let. „Odehráli jsme pěkných pár tisíc koncertů. Byly to nejkrásnější chvíle mého muzikantského života. Tohle jsou zprávy, u kterých člověk tuší, že někdy musejí přijít, i když doufá, že ne. Bohužel, dneska taková zpráva dorazila a je mi to strašně líto,“ konstatoval.

„Kamkoli přijde, dokáže úplně změnit atmosféru,“ řekl jednou o Hegerové, přezdívané „smutná paní se smyslem pro humor“, textař Michal Horáček.

Na Facebooku uctila památku zpěvačky i kolegyně Lucie Bílá. „Legenda, ikona, královna československého šansonu, velká dáma, úžasný člověk, to vše byla Hana Hegerová. Je mi to moc líto. Budete mi chybět,“ napsala Bílá.

Legenda, ikona, královna československého šansonu, velká dáma, úžasný člověk, to vše byla Hana Hegerová... Je mi to moc líto... Budete mi chybět...😢🖤

Posted by Lucie Bílá on Tuesday, March 23, 2021

Moderátor Miloš Pokorný uvedl, že šansoniérka opravdu smysl pro humor měla. „Vím, že si velmi vybírala, s kým chce spolupracovat. Z mého pohledu bylo hrozně těžké ji přesvědčit, aby v nějakých pořadech, které jí úplně na sto procent neseděly, vůbec vystupovala. Ke konci kariéry to už úplně eliminovala a nechtěla dělat věci, o kterých nebyla stoprocentně přesvědčena. Myslím si, že v tomhle měla naprosto jasno,“ řekl Pokorný.

„Zvedala laťku naší populární hudby a vkusu. Vyznačovala se zvláštní zdrženlivostí a mírou odstupu od hlavního proudu šoubyznysu. Její osobnost byla nezaměnitelná,“ napsal na Twitter ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, s elegancí, vtipem a jemnou nostalgií zpívala celý život skladby o životě, lásce, zklamání a naději. Vyprodané koncerty měla nejen v tuzemsku, ale tleskala jí třeba i věhlasná pařížská Olympia. Zahraniční kritici ji nazývají Velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy nebo Šansoniérkou se slovanskou duší.

Tagy: